Ο Μπροκ παραχώρησε συνέντευξη στη Deutsche Welle και δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά δήλωσε ευχαριστημένος από τη χθεσινή ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ της Ουκρανίας και των ρωσώφιλων αυτονομιστών.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα και αναδεικνύει τις ανθρώπινες αξίες. Το λυπηρό είναι πως αυτή η κίνηση είναι η μόνη που αποπνέει αισιοδοξία για τις σχέσεις των δύο χωρών, μετά από τόσους μήνες.

Από τον Σεπτέμβριο που υπάρχει «παύση πυρός», οι δύο χώρες δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα βήματα ώστε να υπάρξει ειρήνη. Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Πως θα υπάρξει μια συναινετική στάση και από τις δύο πλευρές; », ανέφερε ο Μπροκ.

Ερωτώμενος για πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, υπήρξε ξεκάθαρος: « Δεν είναι ένα πραγματικό ενδεχόμενο, δε νομίζω ότι πρωταρχικός στόχος είναι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Αρχικά, η ένταξη της Ουκρανίας στο Νάτο απορρίφθηκε το 2008, σε αυτό συμφώνησαν και η Γερμανία και η Γαλλία.

Δευτερευόντως, είναι εύκολο να συμφωνήσει η Ρωσία για μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, σε περίπωση που υλοποιήσει τη συμφωνία του Μινσκ και αποκαταστήσει το διεθνές δίκαιο, φροντίζοντας να εφαρμοστεί η συμφωνία και από τους φιλωρώσους αυτονομιστές», ανέφερε ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής.

Αναφερόμενος στην αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, ο Μπροκ τόνισε ότι εμπιστεύεται πολύ τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

«Νομίζω ότι ο ΟΑΣΕ παίζει σημαντικό ρόλο, διότι όλοι οι συμμετέχοντες είναι μέλη του, ακόμη και η Ρωσία. Πρόκειται για έναν οργανισμό που διαθέτει τις νομικές προϋποθέσεις και τα αναγκαία εργαλεία για να κάνει επιτηρήσεις και να εγγυάται την ασφάλεια ώστε να διασφαλίζεται ειρηνική εξισορρόπηση μιας διένεξης μετά από διαπραγματεύσεις.

Αυτή είναι και η βάση της αποστολής του, να επιλύει ειρηνικά διενέξεις μεταξύ δύο κρατών. Ελπίζω ότι ο ΟΑΣΕ είναι σε θέση να αποκαταστήσει το διάλογο», δήλωσε ο Έλμαρ Μπροκ.