Στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, έπειτα από διαρκείς αναβολές (η κουβέντα είχε ξεκινήσει ήδη από το 2012 ενώ) και παρά τις έντονες εσωκομματικές διαφωνίες (η μειοψηφία που στο συγκεκριμένο ζήτημα συγκροτείται από 2 συνιστώσες), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμφώνησε σε κοινή κάθοδο με το Σχέδιο Β' (μέσω της Πρωτοβουλίας για την μετωπική συμπόρευση), ενώ δεν ευοδώθηκε η εκλογική συνεργασία με το ΕΕΚ.

Στο έκτακτο εκλογικό συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων αποφασίστηκε, με μεγάλη πλειοψηφία, η στήριξη υποψηφίων τους, οι οποίοι θα μπούνε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Κατά τις εργασίες του συνεδρίου, εξετάστηκαν οι πλήρεις προτάσεις συμμετοχής του κόμματος στις επικείμενες εθνικές εκλογές, οι οποίες διαμορφώθηκαν με βάση τις αποφάσεις των περιφερειακών συνδιασκέψεων και μετά τις επαφές με άλλα πολιτικά κόμματα και σχηματισμούς.

Με προτεινόμενο τίτλο του ψηφοδελτίου «Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά», το διαρκές συνέδριο της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε την κοινή εκλογική κάθοδό της με το κόμμα «Πράσινοι – Αλληλεγγύη» στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. 
Σε εκλογική συνεργασία με τη Δράση προχωράει το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.Tη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου, μάλιστα, στις 5:30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου, στη Στοά του Βιβλίου, στο Polis Art Cafe, του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη και του προέδρου της Δράσης, Θεόδωρου Σκυλακάκη για να ανακοινωθεί η απόφαση της Δράσης να στηρίξει το Ποτάμι.

Ο Γ. Καρατζαφέρης ανακοίνωσε επίσης την κάθοδο του ανεξάρτητου βουλευτή, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, με τον ΛΑΟΣ.


Σε συνεργασία με το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδος προχωρούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ωστόσο δεν θα συνεργαστούν, όπως όλα δείχνουν, με το Άρμα Πολιτών.

Σε επαφές με αντιμνημονιακά κόμματα βρίσκεται και το ΕΠΑΜ, που μεταξύ άλλων συζήτησε και με τη Δραχμή του Κατσανέβα.

Με το ΠΑΣΟΚ θα κατέλθει υποψήφιος ο Γιώργος Χατζημαρκάκης.