Τα παραπάνω μεταδίδει το Reuters σε αποκλειστικό του δημοσίευμα.

Το υφιστάμενο πρόγραμμα δανεισμού, που ήδη έχει παραταθεί κατά δύο μήνες, ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το Reuters, η Αθήνα προσδοκούσε την αντικατάστασή του με μια Πιστωτική Γραμμή Ενισχυμένων Προϋποθέσεων(ECCL) από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, την οποία όμως δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ.


«Θα πρέπει να υπάρξει παράταση πέραν του Φεβρουαρίου. Είναι αναπόφευκτο», τόνισε αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παράταση «θα μπορούσε να είναι κατά έξι μήνες».

Για να παραταθεί το πρόγραμμα, θα πρέπει να υποβληθεί σχετικό αίτημα από τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
 

Kαι νέα δάνεια

Μερικοί από τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας ανησυχούν ότι μία προληπτική πιστωτική γραμμή μπορεί να μην είναι αρκετή για να εξασφαλίσει τα οικονομικά της χώρας το τρέχον έτος και ότι μπορεί εναλλακτικά να χρειάζεται νέα δάνεια από τo ταμείο διάσωσης της νομισματικής ένωσης, αναφέρουν στο Dow Jones Newswires τρεις ευρωπαίοι αξιωματούχοι. 
 
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο αυτές οι ανησυχίες εκφράστηκαν σε συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων από τα υπουργεία οικονομικών της ευρωζώνης και την τρόικα της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Ταμείου, το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, αναφέρουν οι τρεις αξιωματούχοι. Οι νέες ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα έρχονται ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 25 Ιανουαρίου, τις οποίες το αντιμνημονιακό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται ευρέως να κερδίσει. 
 
Οι εκλογές έχουν θέσει σε αναμονή τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της αναφορικά με μία πιστωτική γραμμή που θα ακολουθήσει το πακέτο διάσωσης των 240 δις. ευρώ από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Μία πιστωτική γραμμή που η ευρωζώνη και η Ελλάδα είχαν ελπίσει ότι θα συνέβαλε να πείσει τους ιδιώτες επενδυτές ότι η χώρα μπορεί να πληρώσει τις οφειλές της μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης. 
 
Ωστόσο, τώρα κάποιοι πιστωτές αρχίζουν να αμφισβητούν το κατά πόσο μία προληπτική πιστωτική γραμμή θα είναι αρκετή για να υποστηρίξει τα οικονομικά της Ελλάδας, η εάν η ευρωζώνη θα πρέπει «μάλλον να μιλάει για ένα τρίτο πρόγραμμα (διάσωσης) με χρήματα που θα πραγματικά θα χρησιμοποιηθούν» δήλωσε ένας από τους αξιωματούχος. Άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι ορισμένες χώρες, μαζί με τα μέλη της τρόικας, έχουν ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα και έθεσαν την πιθανότητα νέων δανείων. 
 
Κανείς από τους αξιωματούχους που μίλησαν στο Dow Jones Newswires δεν θέλησαν να κατονομάσουν τις χώρες που τάσσονται υπέρ ενός τρίτου πακέτου διάσωσης. 
 
Κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης επίσης εξέφρασαν την προθυμία τους να επεκτείνουν περαιτέρω το υπάρχον σχέδιο διάσωσης της χώρας, το οποίο είναι προγραμματισμένο να λήξει στο τέλος του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους. Η επέκταση αυτή θα δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο να σχηματίσει κυβέρνηση και να διαπραγματευθεί μία συμπληρωματική συμφωνία. «Τα κράτη μέλη πιστεύουν ότι (η επέκταση) πρέπει να είναι έξι μήνες ή περισσότερο αλλά αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα» δήλωσε στο Dow Jones ένας εκ των αξιωματούχων.