Σύμφωνα με έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας για την καταστολή των διαδηλώσεων του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου στη χώρα, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι αρχές του Μπαχρέιν άσκησαν «υπερβολική βία» ενάντια στους διαδηλωτές που ζητούσαν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, όπως και έκαναν «κακομεταχείριση κρατουμένων».

Η επιτροπή, με επικεφαλής τον Αμερικανο-αιγύπτιο ειδικό σε νομικά θέματα Σερίφ Μπασιούνι, σχηματίστηκε και χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Μπαχρέιν πριν από πέντε μήνες, σε μία προσπάθεια να διερευνηθούν οι κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια καταστολής του κινήματος διαμαρτυρίας κατά της σουνιτικής δυναστείας των αλ Χαλίφα, όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 40 άνθρωποι.

«Σε πολλές περιπτώσεις οι υπηρεσίες ασφαλείας της κυβέρνησης του Μπαχρέιν κατέφυγαν σε υπερβολική και μη αναγκαία βία», δήλωσε ο Μπασιούνι προσθέτοντας ότι πολλοί κρατούμενοι είχαν υποβληθεί σε βασανιστήρια και άλλες μορφές κακοποίησης.

Απαντώντας στην ανακοίνωση της επιτροπής, ο βασιλιάς Χαμάντ δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατό «για να μην επαναληφθούν αυτά τα οδυνηρά γεγονότα» και υποσχέθηκε να απολύσει τους αξιωματούχους που είχαν καταχραστεί την εξουσία τους.