Ο Ηλίας Λιβάνης διαφώνησε με τα μνημόνια από την πρώτη στιγμή και διαχώρισε τη θέση του με το ΠΑΣΟΚ, παρότι το όνομά του είναι ταυτισμένο με την ιστορία του.  Η συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μία από τις εκπλήξεις αυτών των εκλογών, τουλάχιστον για όσους δεν γνώριζαν τη φιλία του με τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο εκτιμά και πιστεύει. 

Στη συνέντευξη που δίνει σήμερα στο TPP  απαντά  πώς και γιατί βρέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και γιατί αποφάσισε να διεκδικήσει την είσοδό του στη Βουλή αυτή την περίοδο.

-Είναι γνωστή η διαφωνία σας από την αρχή με τα μνημόνια, αλλά από εκεί μέχρι τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διανύθηκε αρκετός δρόμος. Πως προέκυψε αυτή;

«Διαφώνησα με τα μνημόνια από την αρχή.  Από το 2010,  όταν επί Γιώργου Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου υπεγράφη το πρώτο μνημόνιο.   Αμέσως έγινε φανερό ότι μπαίναμε σε μια πολύ αρνητική  κατάσταση  για την πατρίδα. Ήταν ένα τεράστιο λάθος του Γιώργου Παπανδρέου. Το να μετακινηθείς λοιπόν,  ήταν απολύτως αναμενόμενο,  ειδικά σε ένα νέο και παλιό ταυτόχρονα κόμμα που έρχεται και που στην ουσία εκφράζει αυτό που παλιά εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν είναι μετακίνηση, είναι μία φυσική τοποθέτηση ενός ανθρώπου που είναι στην κεντροαριστερά».

-Είστε ένα πρόσωπο που το όνομά του έχει συνδεθεί με το ΠΑΣΟΚ. Δεν σας ήταν δύσκολο να φύγετε από αυτό, ακόμα και συναισθηματικά;

«Κοιτάξτε συναισθηματικά δεν πιστεύω ότι έχω μετακινηθεί, να πω την αλήθεια. Δεν υπάρχει αυτός ο χώρος σήμερα. Ήταν ένα κόμμα του 48% κάποτε και τώρα είναι του 3%-5%,  δεν ξέρω ακριβώς που θα πάει. Αυτό το κόμμα που μεγαλούργησε κάποτε, μεταλλάχθηκε σήμερα και νομίζω ότι μεταλλάχθηκαν και τα στελέχη στην πλειονότητα τους. Είναι ένα δεξιό κόμμα που υποστηρίζει τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό».

-Μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι θα είχε αυτή την εξέλιξη το ΠΑΣΟΚ;

«Το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ελπίδα των ανθρώπων που μέχρι το 1981 ήταν στην απέξω. Μην ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ το 1981 έφερε την εθνική συμφιλίωση. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έφερε τους ανθρώπους που μετά τον εμφύλιο δεν είχαν στον ήλιο μοίρα και τους ενσωμάτωσε στην ελληνική κοινωνία. Ο Ανδρέας εξέφραζε το πατριωτικό, το δημοκρατικό, το αριστερό. Μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου то 1996,  επικράτησαν δυνάμεις, οι οποίες μπορώ να πω,  ότι ήταν οι δεξιές δυνάμεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Και σιγά σιγά φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα».

-Πιστεύετε δηλαδή ότι ο Κώστας Σημίτης άλλαξε τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ;

«Ναι, πιστεύω ότι η μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε από την περίοδο Σημίτη. Και ας μην ξεχνάμε και την υπόθεση του χρηματιστηρίου (1999-2001) όπου έγινε η πρώτη μεγάλη αφαίμαξη των οικονομιών και των αποταμιεύσεων των μεσαίων στρωμάτων. Τα  μισά νοικοκυριά της χώρας έπαιζαν στο χρηματιστήριο. Υπήρχαν 1.800.000 κωδικοί. Το μέγεθος των ποσών που χάθηκε τότε, ακόμα δεν το ξέρουμε. Εκείνη την περίοδο το ΠΑΣΟΚ συμβιβάστηκε και  απορροφήθηκε από  οικονομικά συμφέροντα, γιατί περί αυτού πρόκειται. Οι κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου έδωσαν τη δυνατότητα στα μεσαία στρώματα και στους λεγόμενους «μικρομεσαίους» τότε και στα φτωχότερα στρώματα, να βελτιώσουν τη ζωή του πάρα πολύ. Τους έδωσε πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην υγεία. Τους έδωσε προοπτική.  Αυτό λοιπόν έπρεπε να το πάρουν πίσω».

-Για ποιο λόγο; Αυτό δεν διατηρούσε και μία κοινωνική ειρήνη;

«Δε νομίζω ότι τους ενδιαφέρει και τόσο αυτό. Τους ενδιαφέρει μόνο ο πλούτος,  ο οποίος έπρεπε να συγκεντρωθεί σε λιγότερα χέρια. Όλα ξεκίνησαν να αλλάζουν από το 1989, με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία  μέχρι τότε συνέβαλε στη διατήρηση κάποιων ισορροπιών. Μετά άρχισε η αντεπίθεση των ακραίων καπιταλιστών της σχολής του Σικάγου».

-Και η Ελλάδα τι ρόλο παίζει;

«Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα και ξεκίνησαν από εδώ το πείραμα. Χρειάζονταν βέβαια και τους κατάλληλους ανθρώπους. Και βρέθηκαν. Άλλοι επειδή δεν κατάλαβαν τι γίνεται, άλλοι επειδή κατάλαβαν. Και το ξεκίνησαν με ένα κόμμα που είχε μια τεράστια απήχηση στα λαϊκά στρώματα, ένα κόμμα, υποτίθεται σοσιαλιστικό». 

-Επιλέχθηκε  δηλαδή το ΠΑΣΟΚ για να εφαρμοστεί το πείραμα του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα;

«Το πείραμα του νεοφιλελευθερισμού ξεκίνησε από την εποχή της διακυβέρνησης Σημίτη και επί Γιώργου -δυστυχώς ολοκληρώθηκε. Δεν ξέρω τι προθέσεις είχε ο Γιώργος. Δεν μπορώ να το κρίνω αυτό. Θα τον κρίνει η ιστορία τον Γιώργο. Μετά από 10-20 χρόνια που θα βγουν και διάφορα αρχεία, γιατί έτσι γίνεται συνήθως, θα μπορούμε ίσως να καταλάβουμε καλύτερα πως συνέβη ότι συνέβη. Το μεγάλο λάθος του Γιώργου είναι ότι παρέδωσε την εθνική κυριαρχία της χώρας στους δανειστές. Έγκλημα. Έγκλημα εθνικό.  Δεν μπορούν λοιπόν σήμερα να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι για τα εθνικά θέματα,  όταν έχουν παραδώσει την εθνική κυριαρχία της χώρας». 

-Το λέτε και για τον  σημερινό πρωθυπουργό;

«Στην πολιτική κρίνεσαι από το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα είναι πανωλεθρία. Δεν φταίει μόνο ο Σαμαράς. Τις ίδιες ευθύνες έχει και ο Βενιζέλος. Και αυτός την ίδια πολιτική εφάρμοσε. Ενωθήκανε τα δυο κόμματα, κάνανε κυβέρνηση σωτηρίας-υποτίθεται, αλλά ποια σωτηρία της χώρας; Όταν η χώρα αποτελείται από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους που δεν έχουν δουλειά, έχουν κλείσει πάνω από 400.000 μαγαζιά κι επιχειρήσεις, έχουν συντριβεί οι μισθοί και οι συντάξεις; Καταρρέουν τα πάντα. Και μην ξεχνάτε ότι ο ανθός της χώρας, οι νέοι που μόρφωσε η χώρα, φύγανε από την Ελλάδα, γιατί πώς να ζήσουν εδώ;».

-Βαδίζουμε στον πέμπτο χρόνο των μνημονίων και κανένας δεν έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο για το πώς μπορεί να παραχθεί πλούτος στην χώρα. Γιατί;

« Εδώ αντί για ανάπτυξη και επενδύσεις, έγινε αποεπένδυση. Όταν κλείνουν τόσες επιχειρήσεις, έχεις αποεπένδυση. Άρα πώς να παραχθεί πλούτος;».

-Ο Σύριζα έχει σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας;

«Είμαι βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο για την εθνική ανασυγκρότηση της χώρας».

-Δεν το έχουμε δει πάντως.

«Είναι σίγουρο ότι θα το δείτε αμέσως μετά τις εκλογές».

-Έχετε γίνει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ή είστε συνεργαζόμενος;

«Συνεργαζόμενος είμαι, δεν έχω γίνει μέλος».

-Πως αποφασίσατε να διεκδικήσετε μία έδρα στη Βουλή στη σημερινή συγκυρία, που είναι μεν εξαιρετική κρίσιμη,  αλλά από είναι άλλη ο θεσμός του κοινοβουλίου είναι πολύ υποβαθμισμένος.

«Έχει απαξιωθεί γενικά η δημοκρατία. Είναι αλήθεια αυτό. Και μάλιστα έχει γίνει μεγάλη και συγκροτημένη προσπάθεια για αυτό. Δεν ξέρω αν θα μπω στη Βουλή,  αλλά πιστεύω ότι πρέπει να μπούν σε αυτή άτομα που ξέρουν ποια είναι η κατάσταση στην κοινωνία και  θέλουν να προσφέρουν ανιδιοτελώς. Εγώ είμαι επιχειρηματίας,    στον επαγγελματικό τομέα έχω κάνει αυτά που ήθελα και νομίζω ότι έχω μία εμπειρία που μπορώ να προσφέρω. Αυτό με κίνησε και το γεγονός ότι βλέπω πως έρχονται άγρια πράγματα για την πατρίδα μας που δεν πρέπει να τα αφήσουμε».

-Κάποιοι κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα γίνει γρήγορα ΠΑΣΟΚ και εννοούν το ΠΑΣΟΚ στην παρακμή του.  Επίσης βλέπουν με κάποια καχυποψία τους προερχόμενους από αυτό.

«Εγώ πιστεύω ότι θα διαψευστούνε, αν και δεν ξέρω ποιοι τα λένε αυτά. Έρχεται μία νέα πολιτική γενιά,  η οποία έχει καταλάβει ότι ο σκοπός είναι να κάνουμε την πατρίδα μας καλύτερη».

-Τα τελευταία χρόνια κυριάρχησαν οι τυχοδιώκτες στην πολιτική, που έμπαιναν για λόγους ιδιοτελείς, σε αντίθεση με τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης που στην πολιτική μπήκαν πολλοί άνθρωποι που πραγματικά είχαν αγωνιστεί για την ιδεολογία τους.

«Κοιτάξτε αυτά δεν αλλάζουν σε μια μέρα. Θα αλλάξει όμως σιγά σιγά. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια μεγάλη διάθεση προσφοράς των ανθρώπων».

-Πρέπει να είναι αυτοδύναμος ο ΣΥΡΙΖΑ;

«Ναι, είμαι απόλυτος σε αυτό και πιστεύω ότι θα είναι. Δεν γίνεται διαφορετικά».

-Για ποιο λόγο;

«Για να πάει στους δανειστές και να τους πει «κύριοι ο ελληνικός λαός αποφάσισε» και να αρχίσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις. Να τους δώσει να καταλάβουν ότι η Ελλάδα είναι κράτος και ότι έχει μια ιστορία χιλιάδων ετών. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

-Είστε από εκείνους που αναδεικνύουν ιδιαίτερα το θέμα του κατοχικού δανείου, ωστόσο οι Γερμανοί και πριν λίγες μέρες είπαν να το ξεχάσουμε.

«Έχουν τρομοκρατηθεί οι Γερμανοί για αυτό τα λένε αυτά. Το 1995,  λίγο πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία για τις διεκδικήσεις -είχε να κάνει  με την επανένωση των δύο Γερμανιών, το θέμα ετέθη εγκαίρως με εντολή του Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν απεμπολήσαμε τα δικαιώματα μας και το δάνειο είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 11 δισεκατομμύρια που πάνε να το βγάλουν και αυτό είναι ύποπτο».

-Περιμένατε ποτέ ότι θα ήσασταν αντίπαλοι με το ΠΑΣΟΚ και με τον Γιώργο Παπανδρέου;

«Μα δεν έχουν καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ που ήξερα εγώ. Βλέπω τους φίλους μου που ήταν στο ΠΑΣΟΚ και όλοι ψάχνονται, δεν το αναγνωρίζουν. Ελάχιστοι έμειναν πια. Δεν είναι ΠΑΣΟΚ αυτό.

-Οι δανειστές δεν αναμένεται να συμφωνήσουν με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα κάνετε;

«Μα δεν θα πούνε όχι».

-Γιατί να μην πουν; Στις προηγούμενες κυβερνήσεις πως έλεγαν;

«Αυτοί δεν έκαναν διαπραγμάτευση. Δεν γίνεται να πούνε όχι, τέλος! Θα πούνε όχι σε ένα κράτος, σε ένα έθνος, σε μία χώρα; Που θα πούνε το όχι;».

-Αυτό διαμηνύουν πάντως.

«Η Ελλάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα και θα απαντήσει καταλλήλως. Έχει τεράστιες δυνατότητες η χώρα, απλώς δεν έχουν αξιοποιηθεί.