Της Ντίνας Καράτζιου
Στην Ελλάδα των μνημονίων καταγράφεται ένα ακόμη θλιβερό υψηλό ποσοστό, που αντανακλά ένα κοινωνικό πρόβλημα το οποίο μέχρι πρότινος, απασχολούσε έντονα κυρίως τα βορειοευρωπαϊκά κράτη. Οι αυτοκτονίες.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που έκοψαν το νήμα της ζωής τους, σημειώθηκε το 2013. Το Μάιο του 2014, η είδηση ενός τέτοιου τραγικού συμβάντος, δεν περνάει στα ψιλά, όπως συστηματικά γινόταν τουλάχιστον από το μεγαλύτερο κομμάτι των ΜΜΕ. Είναι η 17η αυτοκτονία μικροομολογιούχου, ο θάνατος του οποίου, γίνεται η αιτία για να καταδειχθεί ευρύτερα πως το κράτος υφάρπαξε τις αποταμιεύσεις 15 χιλιάδων πολιτών, λόγω της συμμετοχής τους στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρἐους στο οποίο συμμετείχαν παρά τη θέλησή τους, το Μάρτιο του 2012.
Η πολιτική αντιμετώπιση του μικροομολογιούχων, ανέδειξε το μοντέλο συμπεριφοράς του κράτους απέναντι στον πολίτη το οποίο επέλεξαν να εφαρμόσουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, χάριν του «δημοσιονομικού νοικυρέματος» και της επιτακτικής ανάγκης «να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών», μέσω της μείωσης του δημόσιου χρέους με μέτρα, που γονάτισαν την ελληνική κοινωνία.
«Ένα μοντέλο κανιβαλισμού», λέει στο TPP, o πρόεδρος του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, Γιάννης Μαρινόπουλος: «Το παράδειγμα της μείωσης του χρέους ουσιαστικά κλέβοντας αποταμιεύσεις αλλά και δημόσια ταμεία για να δείξουμε ότι “πετύχαμε” ονομαστική μείωση χρέους είναι κλασσικό δείγμα κανιβαλισμού».
Ποιοι ήταν αυτοί όμως αυτοί που κανιβαλίστηκαν; Ήταν οι τραπεζίτες; Το διαπλεκόμενο κεφάλαιο; οι φοροφυγάδες της λίστας Λαγκάρντ; οι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες της. λίστας Ζίμενς των οποίων τα ονόματα δεν τα μάθαμε ποτέ; Όχι βέβαια.
Γιατί και σ ́αυτή την περίπτωση, την κρίση δεν την πλήρωσαν αυτοί που συμμετείχαν στο πάρτι. Οι μικροομολογιούχοι ανήκουν και αυτοί στο κομμάτι της κοινωνίας που μάτωσε. Ανθρωποι της διπλανής πόρτας. Πολίτες που επέλεξαν «σιγουριά» του ελληνικού δημοσίου και όχι το ρίσκο παράτολμων επενδύσεων για να τοποθετήσουν τις οικονομίες δεκαετιών σκληρής δουλειάς στα εργοστάσια της Γερμανίας, στα καράβια, στα χωράφια. Είναι αυτοί που τοποθέτησαν τους κόπους μίας ζωής στο «μοναδικό ασφαλές καταφύγιο», των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
«Στην περίπτωση των μικροομολογιούχων, καταπατήθηκε ο θεσμός της Δημοκρατίας. Παραβιάστηκαν βασικές αρχές του Συντάγματος και ισοπεδώθηκε η έννοια αποταμίευσης, καταστρέφοντας ένα θεσμό χρόνων, όπως αυτό του εσωτερικού δανεισμού της χώρας. Την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να επιστρέψει τις αποταμιεύσεις σε 15 χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, έχει πληρώσει πάνω από 6 δις ευρώ σε ομόλογα που λήγουν στα χέρια ξένων funds του εξωτερικού που κερδοσκοπούσαν σε βάρος της Ελλάδας», λέει στο TPP o αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, Γιάννης Τσολιάς.
Συνολικά υπολογίζεται ότι τα φυσικά πρόσωπα είχαν στα χέρια τους ομόλογα αξίας 1,2 δισ. ευρώ. Η πλειοψηφία κατείχε ομόλογα αξίας 5.000 έως 150.000 ευρώ. Με το «κούρεμα» χάθηκε αυτομάτως το 53,5% της αξίας τους, ενώ το υπόλοιπο 46,5% καλύφθηκε με νέα ομόλογα (το 15% του EFSF, που ἐληξαν μέσα στο 2014, και το 31,5% με ομόλογα που λήγουν από το 2027 μέχρι το 2042).
Με άλλα λόγια, κάποιος που είχε ομόλογα 100.000 ευρώ θα πάρει μόνο 15.000 ευρώ στο χέρι. Τα 53.500 χάθηκαν οριστικά, ενώ για τα υπόλοιπα 31.500 ευρώ θα χρειαστεί να περιμένει κάποιες δεκαετίες. Βεβαίως το ποιός ζεί ή ποιός πεθαίνει μέχρι τότε, ουδόλως ενδιαφέρει τη συγκυβέρνηση.
Τι κι αν ανάμεσα σ ́αυτούς τους ανθρώπους, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες με ανίατες ασθένειες, ή καρκινοπαθείς, που επένδυσαν το εφάπαξ της σύνταξής τους, για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία τους, και να ζήσουν τα γεράματά τους αξιοπρεπώς; Μάλλον θα πρέπει να αρκεστούνε σ ́ αυτό που είπε σε κατ ́ιδίαν συζήτηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος, σε 80χρονο μικροομολογιούχο: «Θα τα πάρουν οι κληρονόμοι σου»…
Η παραίνεση του κ. Βενιζέλου για υπομονή…μερικών δεκαετιών, βεβαίως δεν εισακούστηκε και οι μικροομολογιούχοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Η Δικαιοσύνη όμως, στην περίπτωσή τους αποδείχτηκε τυφλή. Λίγες μέρες πριν αυτοκτονήσει και ο 17 μικροομολογιούχος, δημοσιεύτηκε η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, σύμφωνα με τον οποίο το «κούρεμα» των ομολόγων των φυσικών προσώπων με το περιβόητο PSI (νόμος 4046 /2012) δεν παραβιάζει ούτε το Σύνταγμα ούτε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου!
Με λίγα λόγια έκρινε ότι θεσμικοί επενδυτές και φυσικά πρόσωπα, είναι ίσοι και όμοιοι. Τρόπος του λέγειν βέβαια, καθώς με το PSI του 2012, στις τράπεζες δόθηκαν και φοροαπαλλαγές ως αντιστάθμισμα των απωλειών τους από το «κούρεμα» των ομολόγων τους, αλλά καμία φοροαπαλλαγή στα φυσικά πρόσωπα.
Να θυμίσουμε, ότι το συνολικό όφελος του Δημοσίου από το «κούρεμα» των φυσικών προσώπων ήταν λιγότερο από 1 δισ. ευρώ, δηλαδή ασήμαντο σε σχέση με την απώλεια της πιστοληπτικής του ικανότητας έναντι των τελευταίων υποστηρικτών πιστωτών του, δηλαδή των πολιτών του. Γι' αυτό άλλωστε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε εισηγηθεί την εξαίρεση των φυσικών προσώπων από το κούρεμα, χωρίς να εισακουσθεί τότε από την κυβέρνηση Παπαδήμου.
«Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτεροι οι κ.κ Σαμαράς και Βενιζέλος, συμπεριφέρθηκαν με αναξιοπιστία και ασυνέπεια απέναντι στους ομολογιούχους κα τις οικογένειές τους, κοροϊδεύοντάς τους, επί 2,5 χρόνια με ψεύτικες υποσχέσεις Πόσο δε περισσότερο όταν πριν από λίγο καιρό σύσσωμη η αντιπολίτευση κατέθεσε τροπολογίες για την αποκατάσταση των ομολογιούχων, ενώ και πάλι η κυβέρνηση ανακόλουθη για μια ακόμα φορά στο θέμα μας, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της, «το βάλε στα πόδια» αγνοώντας και πάλι προκλητικά το θέμα», εξηγεί ο κ. Τσολιάς.
Και προσθέτει: «Η στάση της σημερινής αλλά και της μελλοντικής κυβέρνησης στο ζήτημα των φυσικών προσώπων ομολογιούχων ξεφεύγει από τον ορίζοντα της αποκατάστασης και μόνο των οικογενειών αυτών και ουσιαστικά φανερώνει τον τρόπο με τον οποίο θα πορευθεί η πατρίδα μας από εδώ και εμπρός. Ποιον δρόμο θα διαλέξουν οι κυβερνήσεις της χώρας; Αυτόν της αναξιοπιστίας, της αφερεγγυότητας και της ανικανότητας ή αυτόν της αξιοπιστίας, της εμπιστοσύνης και της ανάπτυξης;».
«Οι πατριώτες επενδυτές» όπως τους χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, δεσμεύσεις του Ζαπείου, σίγουρα δε φοβούνται τα τρομολαγνικά διαφημιστικά σποτ της Νέας Δημοκρατίας που εμφανίζουν να μπαίνει στη χώρα λουκέτο, έαν δεν είναι πάλι αυτή στο τιμόνι της διακυβέρνησης:
«Οι 15 χιλιάδες οικογένειες Ελλήνων ομολογιούχων έχουν και μνήμη και κρίση ώστε να μπορούν να καταλάβουν ποιοι τους εμπαίζουν και ποιοι ενδιαφέρονται για την αποκατάσταση αυτής της εξόφθαλμης αδικίας! Θα δώσουν τη βροντερή απάντησή τους της ημέρα των εκλογών διαμορφώνοντας το εκλογικό αποτέλεσμα και τιμωρώντας όσους με περίσσιο θράσος τους δήμευσαν το βιος και εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να παριστάνουν τους σωτήρες:», τονίζει εμφατικά ο κ.Μαρινόπουλος.