Η αφέλεια έχει όρια και ο αρχηγός του κόμματος Αλέξης Τσίπρας χρειάστηκε να παρέμβει. “Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πληρώνει φόρους”, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter».
Επιπλέον αναφέρεται: «Οι δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο και είδαν τις δόσεις να αυξάνονται δραματικά μετά την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου πριν από μερικές ημέρες, έχουν καλύτερες πιθανότητες. Το γαλαντόμο κόμμα υποσχέθηκε ότι το κράτος θα αναλάβει τη χρηματοδότηση της διαφοράς που οι δανειολήπτες καλούνται να πληρώσουν.
“Αυτό δεν είναι πρόγραμμα, είναι μια λίστα υποσχέσεων μη χρηματοδοτούμενων”, τονίζει ο Θανάσης Σκούκος, πολιτικός αντίπαλος, υποψήφιος του νέου κεντρώου κόμματος Ποτάμι. Μέχρι πού θα φθάσει η γενναιοδωρία του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιο είναι το κόστος του προγράμματός του για την ανάκαμψη της οικονομίας και κυρίως η χώρα έχει τα μέσα;”.
“Δεν υποσχόμαστε κάτι τέτοιο”, δήλωσε στους ξένους δημοσιογράφους ο οικονομολόγος Γιώργος Σταθάκης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, σε μια περίοδο ενός ή δύο ετών, είναι το ποσό που το κόμμα του θέλει να διαθέσει για την αντιμετώπιση της “ανθρωπιστικής κρίσης” που σοβεί στη χώρα και στην “αποκατάσταση της ανάπτυξης”.
Οι μεγαλύτερες αμφιβολίες αφορούν την εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μοιάζει πολύ επαναστατικό, αλλά δείχνει ελάχιστα ρεαλιστικό στο τρέχον πλαίσιο της μεγάλης τρωτότητας της οικονομίας και των σοβαρών εντάσεων με την ευρωζώνη. Καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ο Παναγιώτης Πετράκης εκτιμά ότι το περιθώριο των ελιγμών του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Εκφράζει ανησυχία κυρίως για τις υπερβολικά μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με την ευρωζώνη: “Όσο περνά ο καιρός, τόσο κινδυνεύουμε να χάσουμε τα κέρδη που αρχίσαμε να συλλέγουμε εδώ και μερικούς μήνες”».