Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, τόνισε ότι ο αστυνομικός κατέχει πόστο σημαίνουσας ευθύνης, καθώς «όταν μιλάμε για αστυνομικό, εννοούμε ένοπλο».
Ο κ. Πανούσης επισήμανε πως ο αστυνομικός δεν μπορεί να έχει τον ρόλο του κοινωνικού λειτουργού, αφού φέρει όπλο κι έχει την ευθύνη για τη χρησιμοποίηση του.
Ακόμα, εξήγγειλε ότι θα γίνονται πεζές περιπολίες και θα υπάρξει ο «αστυνομικός της γειτονιάς», που θα αποτελέσει «ψυχολογική ασφάλεια» για τους πολίτες. Για τις διαδηλώσεις υπογράμμισε ότι θα χρειάζεται «διακριτική παρουσία», ενώ για τα ΜΑΤ δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει Δημοκρατικός έλεγχος.
«Ο αστυνομικός δεν είναι κοινωνικός λειτουργός. Προφανώς χρειάζονται και κοινωνικοί διαμεσολαβητές. Όταν μιλάμε για αστυνομικό, εννοούμε ένοπλο. Το ερώτημα είναι άλλο. Πως έχει εκπαιδευθεί για να βγάζει το όπλο, πότε να το βγάζει, πού να το στρέψει και πως να το χρησιμοποιεί. Αυτό είναι το ζήτημά μας.
Είναι άλλο πράγμα μια πορεία ειρηνική που με μια διακριτική παρουσία οι αστυνομικοί βλέπουν μήπως συμβεί κάτι στραβό. Θα έχουν όπλο οι αστυνομικοί. Αν δεν έχει όπλο δεν είναι αστυνόμος. Στις διαδηλώσεις δεν χρειάζεται παρά μόνο μία διακριτική παρουσία.
Πέζες περιπολίες, ο αστυνομικός της γειτονιάς, θα υπάρχουν. Μας χρειάζεται να ξέρει η γιαγιά, ο παππούς, ο φίλος, ο ανάπηρος, ότι σε κάποια περιοχή, σε μια πλατεία υπάρχει ένας αστυνομικός που θα μπορεί να τον βοηθήσει. Θα δώσει την ψυχολογική ασφάλεια. Θα πρότεινα και τα τοπικά συμβούλια πρόληψης παραβατικότητας. Δεν γίνεται να ακούω θορύβους στο πλαϊνό σπίτι και να κάνω πως δεν με ενδιαφέρει».
Σχετικά με τον θεσμό των ΜΑΤ, δήλωσε πως θα πρέπει να υπάρξει οριοθέτηση. «Για να καταργήσεις κάτι πρέπει να το αντικαταστήσεις. Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι ο τρόπος που λειτουργούν. Αρα, η οριοθέτηση εκ του συντάγματος, εκ του νόμου και εκ της κοινωνικής συναίνεσης. Που τον θέλουμε αυτόν, όχι που θέλει ο ίδιος να παίξει. Και το τρίτο. Δημοκρατικός έλεγχος.
Αυτά θα τα λύσουμε και θα τα λύσουμε με ένα εθνικό συμβούλιο αστυνομίας και αστυνόμευσης, με έναν δημοκρατικό έλεγχο. Δεν φτάνει να είναι καλό παιδί ο Γιάννης ο Πανούσης ή ο αρχηγός η φυσική ηγεσία για να λύνονται τα προβλήματα.
Πρέπει να υπάρχει δημοκρατικός έλεγχος. Θέλετε από τη Βουλή, από τη βουλή. Θέλετε από ένα εθνικό ειδικό συμβούλιο με τον Συνήγορο του Πολίτη, την Ένωση Εισαγγελέων. Κάπου δηλαδή πρέπει να βλέπουμε πως γίνονται όλα αυτά».