Εκεί στα μέσα προς τέλη της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα, ο φέρελπις πολιτικός της εποχής Ίων Δραγούμης χώρισε την αγαπημένη του, Πηνελόπη Δέλτα, κόρη του υπερμεγιστάνα της εποχής Εμμανουήλ Μπενάκη, για τη Μαρίκα Κοτοπούλη, με την οποία έζησε ένα θυελλώδη έρωτα, από περίπου το 1908 έως το 1920, οπότε τον σκότωσαν ως αντίποινα για την απόπειρα κατά της ζωής του Βενιζέλου στο Παρίσι. Υπάρχει δε η φήμη από τότε, ανεπιβεβαίωτη βεβαίως, πως ο Μπενάκης έβαλε να τον σκοτώσουν, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι το διχαστικό κλίμα της εποχής, για να εκδικηθεί τη προσβολή που έγινε στην κόρη του, άρα και στο όνομά του.
Αυτά βέβαια είναι φήμες του παλιού καιρού. Το σίγουρο είναι πως η Πηνελόπη Δέλτα, από κει και πέρα, τον αποκαλούσε περιφρονητικά ως «ο Κοτοπούλης». Είναι φανερό και πως δεν τον συγχώρεσε, αλλά τον ήθελε πάρα πολύ, και πως επλήγη ο μεγαλοαστικός εγωισμός της, που δεν ανεχόταν να της πάρει τον άντρα μια θεατρίνα. Άσχετα με όλα αυτά, το μόνο που θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς για τον Ίωνα Δραγούμη και τις ερωτικές του επιλογές είναι πως μάλλον τον έλκυαν οι γυναίκες με δυναμική προσωπικότητα αλλά όχι και πρώτης ομορφιάς. Ειδικά αν δει κανείς φωτογραφίες και της Κοτοπούλη και της Δέλτα.
Είναι περίεργο αλλά αυτό μου θύμισε ο Αντώνης Σαμαράς όταν αποφάσισε να μην πάει στο Μαξίμου να παραδώσει τη διακυβέρνηση της χώρας. Λίγο σαν να επλήγη ο μεγαλοαστικός εγωισμός του, λίγο σαν να θύμωσε που του πήραν το παιγνίδι από τα χέρια. Και βέβαια, η Πηνελόπη Δέλτα, η προγιαγιά του, είχε μια σειρά βιβλία για να χτίσει την υστεροφημία της μέσα στο χρόνο. Ο κος Σαμαράς όμως θα έπρεπε να προσέχει, ειδικά όταν δεν είναι απλός αστός, αλλά μεγαλοαστός. Και οι τρόποι καλής συμπεριφοράς συνήθως από ψηλά φτιάχνονται και κατευθύνονται προς τα κάτω, ακριβώς για να έχουν οι πάνω τον έλεγχο των κάτω. Και προσοχή, όταν μιλώ για κανόνες καλής συμπεριφοράς, δεν εννοώ την αγωγή ούτε τη φυσική ευγένεια.