Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει απευθείας διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, παρακάμπτοντας το IIF. Αυτό υποστηρίζει το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπάρχουν αμφιβολίες για το αν η στήριξη προς το IIF που ηγείται των διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή των ομολόγων είναι επαρκής.

«Υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων στην αγορά που αναρωτιούνται γιατί (σ.σ.: το IIF) έλαβε αυτήν την ευθύνη για λογαριασμό τους,» δήλωσε μία πηγή.
«Γι’ αυτόν τον λόγο η Ελλάδα μιλάει στους πιστωτές ξεχωριστά, μόνο για να γνωρίσει το κλίμα στην αγορά», προσθέτει.

Η Ελλάδα ζητάει η καθαρή παρούσα αξία των νέων ομολόγων να μειωθεί στο 25% ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από το 40% έως 50% που έχουν οι τράπεζες υπόψη, τονίζει άλλη πηγή

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι εξαιρετικά πιθανό η Ελλάδα να αναγκάσει τους ομολογιούχους που δεν θέλουν να συμμετάσχουν εθελοντικά στην ανταλλαγή να δεχθούν τους ίδιους όρους και τις ίδιες ρήτρες, καθώς τα περισσότερα ομόλογα διέπονται από την ελληνική νομοθεσία. 

Η Αθήνα, συνεχίζει το δημοσίευμα, μπορεί να εξαναγκάσει τους ομολογιούχους αλλάζοντας τη νομοθεσία με τέτοιο τρόπο ώστε να ομόλογα που δεν προσφέρονται να έχουν τους ίδιους όρους με τα νέα εάν η πλειονότητα των δανειστών, π.χ. το 75%, είναι υπέρ της ανταλλαγής.

Π. Χριστοδούλου: «Η Ελλάδα συνεχίζει τις συζητήσεις με το IIF για το PSI»

O επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου δήλωσε στο Dow Jones Newswires ότι η  Ελλάδα θα συνεχίσει τις συζητήσεις με το IIF, άλλες ενώσεις και τους ιδιώτες πιστωτές με στόχο την καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου,

«Η Ελλάδα επαναδιατυπώνει την απόφασή της να μείνει εντός του πλαισίου της συμφωνίας», σημείωσε ο κ. Χριστοδούλου προσθέτοντας πως καμία φήμη δεν είναι ακριβής και σωστή.

Ο κ. Χριστοδούλου πρόσθεσε πως οι ελληνικές Αρχές θα συναντηθούν ξανά με το IIF την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσουν τις συζητήσεις. «Η Ελλάδα εμμένει στη δέσμευσή της να συζητήσει με το IIF, με το οποίο υπάρχει συνάντηση την επόμενη εβδομάδα,» ανέφερε.