Πρόκειται για πολύ μεγάλη ημερήσια άνοδο για αυτό το προϊόν και έφερε μάλιστα την τιμή πάνω από τα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα μεγαλύτερο άνοδο σημειώνει το ελαφρύ αργό στις αγορές των ΗΠΑ (+2,93%), που αποτιμάται ιστορικά, σε ελαφρώς χαμηλότερες τιμές και κυμαίνεται άνω των 51 δολαρίων μετά από πτώση κάτω και από τα 45 δολάρια ανά βαρέλι την περασμένη εβδομάδα.

Ειδήμονες των αγορών είπαν στο Reuters, ότι η τιμή στο πετρέλαιο, έκανε ήδη μία πρώτη απόπειρα να εγκαταλείψει την πτωτική τάση της, εδώ και έξι μήνες. Βεβαίως αυτό δε σημαίνει ότι μπορούν να προβλέψουν το μέλλον.

Ήδη μάλιστα, την Τρίτη, ο επικεφαλής (CEO) της BP  Bob Dudley, προέβλεψε ακριβώς τα αντίθετα. Είπε ότι θα περάσουν χρόνια μέχρι να φθάσει η τιμή του αργού στα 100 δολάρια το βαρέλι και προέβλεψε ότι για τα επόμενα τρία χρόνια, η οροφή, θα είναι στα 60 δολάρια.

Στο μεταξύ  την ίδια μέρα άνοδο σημείωνε και η ισοτιμία του ευρώ που ξεπέρασε τα 1,14 δολάρια, μετά χαμηλό στα περίπου 1,12 δολάρια ανά ευρώ που είχε πέσει στις 26 Ιανουαρίου (τιμές σποτ αγοράς).

Στο ΧΑ η άνοδος 11,27% στις 840,57 μονάδες έφερε το Γενικό Δείκτη στα επίπεδα προ των εκλογών. Στις 840 μονάδες είχε κλείσει την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, όταν είχε σημειώσει την απρόσμενη άνοδο 6, 14% προ των εκλογών, η οποία είχε ερμηνευτεί τότε σαν «παγίδα», προκειμένου να μπορούν να πουλήσουν στη συνέχεια, κεφαλαιούχοι και μεγαλομέτοχοι που έδιωχναν κεφάλαια εκτός χώρας, καθώς ανέμεναν εκλογική του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σε εκείνη την συνεδρίαση, έτσι και την Τρίτη η άνοδος στις τιμές των μετοχών συνοδεύτηκε από μεγάλο τζίρο άνω ων 200 εκ. ευρώ.

ΝΑΚ