Σε νέα φάση πιθανότατα να οδηγηθεί η ευρωζώνη, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί σχεδιάζουν από κοινού πιο δραστικά μέτρα –συμπεριλαμβανομένου ενός νέου Συμφώνου Σταθερότητας– για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, αναφέρει η εφημερίδα Welt am Sonntag.
Με βάση το δημοσίευμα, εάν είναι αναγκαίο η Γερμανία και η Γαλλία θα συμφωνήσουν με ορισμένες άλλες χώρες να δεσμευτούν σε σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία. Πηγές της κυβέρνησης της Γερμανίας λένε ότι το σχέδιο ενδέχεται να ανακοινωθεί από τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί εντός της εβδομάδας.
Η εφημερίδα τονίζει πως επειδή θα χρειαζόταν μια μακρόχρονη διαδικασία για να αλλάξουν οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα κληθούν να συμφωνήσουν σε ένα νέο σύμφωνο σταθερότητας μεταξύ τους, και να το εφαρμόσουν από τις αρχές του 2012.
Θα μπορούσε να είναι παρόμοιο με τη Συμφωνία Σένγκεν, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα. Οι χώρες που θα μετέχουν στο νέο σύμφωνο θα εφαρμόζουν αυστηρούς κανόνες για το έλλειμμα και τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συμμετάσχει περισσότερο στην αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη. Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να της υπαγορεύσουν τι να κάνει αλλά το τι περιμένουν Βερολίνο και Παρίσι από αυτή είναι σαφές, τονίζει η Welt am Sonntag.
Βαλερί Πεκρές: Προς αυστηρότερους κανόνες και κυρώσεις
Η ευρωζώνη κινείται προς ένα νέο σύμφωνο διακυβέρνησης με αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες και πραγματικές κυρώσεις για όσους τους παραβιάζουν, το οποίο θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές.
Ερωτηθείσα αν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία ετοιμάζουν μια πιο σκληρή εκδοχή του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας για τους δημοσιονομικούς κανόνες, η Πεκρές τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα σύμφωνο το οποίο θα εφαρμοστεί μόνο στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης.
«Είναι ένα νέο σύμφωνο διακυβέρνησης για όλα τα μέλη της ευρωζώνης. «Διακυβέρνηση με πραγματικούς κανόνες και πραγματικές κυρώσεις, που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη», τόνισε.
Η Πεκρές σημείωσε ακόμα: «Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία θέλουν να είναι η κινητήρια δύναμη μιας περισσότερο ολοκληρωμένης Ευρώπης, πολύ πιο συμπαγούς με πιο σωστούς κανόνες που δεν θα επιτρέπουν δολοπλοκίες. Η ευρωζώνη θα κινηθεί προοδευτικά προς μια πιο ενισχυμένη ολοκλήρωση».