Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την «εξεύρεση κοινά αποδεκτή λύσης, για το κοινό μας μέλλον» επισημαίνοντας πως «η ιστορία της ΕΕ είναι ιστορία διαφωνιών, αλλά στο τέλος της ημέρας επιτυγχάνονται συμβιβασμοί».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε ακόμη τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και την ετοιμότητά της να υπάρξουν αποτελέσματα, υπογραμμίζοντας: «Σεβόμαστε τους κανόνες της ΕΕ και θέλουμε να διορθώσουμε αυτό το πλαίσιο και όχι να το διαλύσουμε».

«Πιστεύουμε ότι εντός αυτού του πλαισίου μπορούμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή και βιώσιμη λύση για τον λαό μας και την κοινή μας προοπτική» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Εξάλλου, ο Μ. Σούλτς τόνισε ότι ένας πρωθυπουργός που έχει σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες είναι ένας πρωθυπουργός που δίνει μάχη για συνεργασία και όχι για τον διχασμό της ΕΕ, κάτι το οποίο αποτελεί πολύ ισχυρό και θετικό μήνυμα.

Ο διάλογος που προωθεί ο κ. Τσίπρας αποτελεί τη βάση για συμβιβασμούς και εποικοδομητικές λύσεις, είπε ο Μ. Σουλτς, ο οποίος τόνισε ότι «αυτοί που πήραν τα χρήματά τους εκτός χώρας, θα πρέπει τώρα να συμβάλουν στην επίτευξη λύσης». Η κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει στην απόλυτη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε αυτό το μέτωπο, σημείωσε ο κ. Σουλτς.

Εξάλλου, με προσωπικό του μήνυμα στο Twitter, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ χαιρέτησε την εγκάρδια χειραψία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά επέμεινε στην ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα πριν από οποιαδήποτε συμφωνία.

Κύκλοι της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι η συνάντηση των δύο ανδρών διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, καθώς η ελληνική πλευρά μπόρεσε να παρουσιάσει τις προτάσεις της, ιδίως σχετικά με τη “συμφωνία – γέφυρα” που ζητά η ελληνική κυβέρνηση.


Τη μεταβατική συμφωνία η ελληνική πλευρά ζήτησε να πλαισιώσει ένα τετραετές σχέδιο για την περίοδο 2015-2018, το οποίο θα περιλαμβάνει:

  • Ένα ριζοσπαστικό Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων σε τομείς που είναι κρίσιμοι όπως: την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.
  • Δημοσιονομική εξισορρόπηση, απορρίπτοντας όμως τα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% ΑΕΠ που καθιστούν την ελληνική οικονομία όμηρο. Μία παγίδας ύφεσης και δημόσιου χρέους και συνθλίβουν την ελληνική κοινωνία. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τους κανόνες της Ε.Ε., όμως δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να επιβάλει τέτοιας έκτασης λιτότητα.

Ως ιδιαίτερα θετικό χαρακτηρίζουν δε οι ίδιοι κύκλοι το γεγονός ότι οι θεσμοί της ΕΕ δέχονται να συνομιλήσουν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιώντας ότι χρειάζεται χρόνος για διαβούλευση, χωρίς να βάζουν τελεσίγραφα, ενώ έχουν εκλείψει και οι αναφορές στην τρόικα.