Με απλά λόγια, πολλοί από εκείνους που είχαν μία «καβάντζα» στην άκρη, χρειάστηκε να βάλουν χέρι στα «έτοιμα» για να καλύψουν διαφόρων ειδών ανάγκες που τους προέκυψαν εν μέσω κρίσης: από την «ανάγκη» για αποταμίευση σε τράπεζες του εξωτερικού και … μαξιλαροθήκες, μέχρι την πληρωμή φόρων και την στήριξη ανέργων μελών στην οικογένεια.
Αναλυτικά, περί τα τέλη του 2009 η αποταμίευση των νοικοκυριών ανήρχετο στα 196,8 δις. ευρώ ενώ το Νοέμβριο του 2014 –δηλαδή πριν την προκήρυξη των εκλογών- είχε υποχωρήσει στα 136,0 δισ. ευρώ. Τον Δεκέμβριο, που τα γεγονότα άρχισαν να δείχνουν ότι δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι θα γίνουν τελικά εκλογές, τα νοικοκυριά σήκωσαν από τις τράπεζες επιπλέον 1,8 δις. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι τον Ιανουάριο, στην τελική ευθεία δηλαδή προς τις εκλογές, πήραν άλλα 5 δισ. ευρώ.
Εάν λοιπόν προσθέσουμε και τις αναλήψεις του τελευταίου διμήνου, τότε συνολικά στην πενταετία το άθροισμα των απωλειών στις καταθέσεις αγγίζει τα 67 δισ. ευρώ!
Παρά το γεγονός ότι δίνουν και παίρνουν τα δημοσιεύματα για το εάν η νέα κυβέρνηση θα επιτύχει ή όχι μία νέα συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία σχετική πτώση στις εκροές των καταθέσεων.
Συμπερασματικά ,πάντως, οι εκροές που σημειώθηκαν πριν τις εκλογές δείχνουν ότι η επένδυση στο κλίμα φόβου από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας είχε σε κάποιο βαθμό αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι Έλληνες έφαγαν τόσο πολλά από τα «έτοιμα» τα τελευταία χρόνια που τους έδωσε να καταλάβουν ότι με τη συνέχιση της λιτότητας στο τέλος δεν θα μείνει –ούτως ή άλλως- ευρώ στην τράπεζα.