Της Μυρτώς Αρετάκη
Το πρωί της 11ης Φεβρουαρίου, η αφγανική κοινότητα ενημερώθηκε από την αστυνομία πως ο 23χρονος Akbari Said Mahdi, έγκλειστος για 14 μήνες στην Αμυγδαλέζα, πέθανε στο Σωτηρία.
Σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες πληροφορίες που είχαν δοθεί από το ΑΤ Παπάγου, το οποίο είναι αρμόδιο και για τη σχετική έρευνα, ο νεαρός Αφγανός είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με ενεργό φυματίωση μόλις μια μέρα πριν.
Ο Said Mahdi είχε μεταφερθεί αρχικά το βράδυ της 8ης Φλεβάρη στο Αγία Όλγα για εξετάσεις, όπου και αποφασίστηκε η εισαγωγή του στο νοσοκομείο Σωτηρία τα ξημερώματα της επομένης.
Γύρω στη 1 το μεσημέρι της 10ης Φεβρουαρίου ο νέος απεβίωσε.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε, σήμερα, σε μέλη της κοινότητας ο διοικητής της Αμυγαδαλέζας, ο Said Mahdi ήταν φορέας του AIDS και παράλληλα νοσούσε από Ηπατίτιδα C.
Ο διοικητής, ανεπίσημα πάντα, δικαιολογήθηκε σημειώνοντας πως οι Αφγανοί είναι σκληρά παιδιά και δεν λένε τι έχουν, ενώ η απόφαση να μεταφερθεί σε νοσοκομείο ελήφθη, αφού ο κρατούμενος «έδειχνε λίγο χάλια» και «είχε παράπονο».
Παράλληλα, σημείωσε πως η Αμυγδαλέζα παραμένει χωρίς φάρμακα και γιατρούς εδώ και δυο μήνες, αν και στο χώρο παραμένουν έγκλειστοι περίπου 1.000 άνθρωποι.
Όταν ρωτήθηκε για τα προσωπικά αντικείμενα του 23χρονου, ο διοικητής της Αμυγδαλέζας απάντησε πως δεν είχε κανένα απολύτως προσωπικό αντικείμενο, ούτε κινητό, ούτε τίποτα.
Η αφγανική κοινότητα, και όχι οι ελληνικές αρχές, ήταν εκείνη που κινητοποιήθηκε για να εντοπίσει συγγενείς του νεαρού, με αποτέλεσμα να έχει ήδη βρεθεί οικείος του στην Ολλανδία, ο οποίος πρόκειται να ταξιδέψει στην Ελλάδα για τη σορό του. Για την ώρα παραμένουν άγνωστα τα αποτελέσματα της νεκροψίας, τα οποία αναμένονταν σήμερα.
Άγνωστο παραμένει το πόσο καιρό νοσούσε ο Said Mahdi, τι είδους φροντίδα έλαβε στο κέντρο κράτησης, γιατί άργησε τόσο να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, αλλά και πόσοι άνθρωποι παραμένουν έγκλειστοι και ασθενείς εντός Αμυγδαλέζας.
Θεωρώντας δεδομένο ότι οι κρατούμενοι υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις πριν οδηγηθούν σε κέντρο κράτησης, δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως κανείς δεν γνώριζε πως ο Said Mahdi νοσούσε.
Η εγκατάλειψη ασθενούς του AIDS σε ένα νοσηρό περιβάλλον συνιστά στην καλύτερη περίπτωση εγκληματική αμέλεια, για την οποία κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν, και άλλοι να επανορθώσουν.
Η εγκατάλειψη χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, υποσιτισμό και συνωστισμό, χωρίς ιατρικό προσωπικό και φάρμακα, χωρίς προαυλισμό – επειδή δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα – είναι ένα συνεχιζόμενο έγκλημα που βαραίνει όλους μας.