Η εισβολή και κατάληψη -δίχως τελικά, περιστατικά ομηρίας-  στο κτίριο της βρετανικής πρεσβείας το απόγευμα της Τρίτης ήλθε σε «αντίποινα» για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εκ μέρους του Λονδίνου στο ιρανικό καθεστώς, εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Απαντώντας» στις κυρώσεις το ιρανικό Κοινοβούλιο είχε υιοθετήσει νωρίτερα με συντριπτική πλειοψηφία απόφαση για την υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων με τη Βρετανία, δείχνοντας την «έξοδο» στον πρεσβευτή της στην Τεχεράνη.

Ταυτόχρονα, η μία μετά την άλλη, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοινώνουν ότι ανακαλούν τους πρεσβευτές τους στην Τεχεράνη, διαμαρτυρόμενες για την «απαράδεκτη» -όπως λένε- εισβολή στη βρετανική πρεσβεία. Ήδη Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους, η Νορβηγία έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία της για προληπτικούς λόγους, ενώ εγγυήσεις για την ασφάλεια των διπλωματών της ζητά η Ιταλία.


Η Βρετανία αναμένεται να πιέσει για νέες κυρώσεις που αφορούν τον ενεργειακό τομέα του Ιράν και το ίδιο πρόκειται να κάνει και η Γαλλία. Το Παρίσι προωθεί πρόταση για εμπάργκο πετρελαίου, καθώς και για το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας. Στόχος είναι να ασκηθούν πιέσεις στην Τεχεράνη, ώστε να μην μπορεί να συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το ζήτημα του Ιράν θα συζητηθεί την Πέμπτη στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, κατά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες.