«Δεν τίθεται θέμα επί του παρόντος απόσυρσης των βαρέων όπλων. Πώς είναι δυνατόν να αποσύρουμε τα όπλα αν οι αντάρτες συνεχίζουν να μας επιτίθενται κάνοντας χρήση αρμάτων μάχης και να ανοίγουν πυρ εναντίον μας συνεχώς;» δήλωσε ο Βλαντισλάβ Σελεζνιόφ.
 
Ο ηγέτης των ρωσόφωνων ανταρτών, Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε από την πλευρά του -σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax- ότι οι αυτονομιστές είναι έτοιμοι να αποσύρουν τα βαρέα όπλα, μόνο αν κάνει το ίδιο και το Κίεβο.
 
Η συμφωνία στο Μινσκ ορίζει ότι ο ουκρανικός στρατός και οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές θα πρέπει να αρχίσουν να αποσύρουν το πυροβολικό και άλλα μεγάλου διαμετρήματος οπλικά συστήματα 48 ώρες μετά την έναρξη της εκεχειρίας.
 
 

Απέρριψαν τον ασφαλή διάδρομο
 

Μάλιστα, το Κίεβο απέρριψε πρόταση των ρωσόφωνων αυτονομιστών να δημιουργηθεί ένας ασφαλής διάδρομος για να αποχωρήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις από το Ντεμπάλτσεβε.
 
Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού είπε ότι η πόλη είναι υπό τον έλεγχο του Κιέβου. «Υπάρχουν οι συμφωνίες του Μινσκ, σύμφωνα με τις οποίες το Ντεμπάλτσεβε είναι δικό μας. Δεν θα υποχωρήσουμε», είπε.
 

Μακραίνει η «μαύρη λίστα» της ΕΕ

 
Την ίδια ώρα, η ΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα νέα λίστα προσώπων-οργανισμών που μπαίνουν στο «κάδρο» των κυρώσεων. Στη λίστα περιλαμβάνονται δύο ρώσοι αναπληρωτές υπουργοί Άμυνας.
 
Τα ονόματα των Αρκάντι Μπάκιν και Ανατόλι Αντόνοφ, πρώτου αναπληρωτή υπουργού και αναπληρωτή υπουργού Άμυνας αντίστοιχα, περιλαμβάνονται στη λίστα, καθώς τα πρόσωπα αυτά συμβάλλουν στην «υποστήριξη και ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία» σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Μόσχα θα απαντήσει «επαρκώς» στις νέες κυρώσεις, προσθέτοντας ότι τα νέα μέτρα δεν θα βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης της διαμάχης.