Ειδικότερα, σε δηλώσεις του μετά το Ecofin, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε πως η “Ελλάδα πρέπει να επιλέξει εάν θέλει αυτό το πρόγραμμα ή όχι. Δεν φαίνεται να ξέρει τι θέλει”. Το πρόγραμμα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς μια συμφωνία, ακόμα και αν αυτή επιτευχθεί στις 27 Φεβρουαρίου, σημείωσε ο ίδιος.
 
Όλοι γνωρίζουμε ότι εάν δεν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, η κατάσταση θα είναι δύσκολη, σημείωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: Το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι αποκλειστικά απόφαση της Αθήνας. 
 
Μάλιστα χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σημειώνοντας πως “μέχρι τώρα δεν έχουμε καταλάβει αν ο Γ. Βαρουφάκης και η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνουν τις καλύτερες αποφάσεις για τον ελληνικό λαό”
 
Πάντα λέγαμε ότι κάθε πρόγραμμα πρέπει να αξιολογείται από τους τρεις θεσμούς, ανεξαρτήτως πώς επιλέγουμε να τους ονομάζουμε, σημείωσε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε: ξέρουμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν γίνεται καλύτερη.
 
Το θέμα δεν είναι το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, είναι η ουσία και η αξιοπιστία του, εξήγησε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ για να τονίσει πως “Η Ελλάδα πρέπει να δώσει αξιόπιστες δεσμεύσεις. Παράταση του προγράμματος έχει σημασία μόνο εάν η Ελλάδα σκοπεύει να το ολοκληρώσει. Θέλουμε σαφείς υποσχέσεις για αυτό”. 

 
Αναφερόμενος στο χθεσινό Eurogroup, o Σόιμπλε δήλωσε πως υπήρχε πλήρης συναίνεση στο θέμα της Ελλάδας. “Πολλοί Ευρωπαίοι ομόλογοι, επισήμαναν τις χαμηλότερες συντάξεις και μισθούς τους από την Ελλάδα”, είπε.
 
Tέλος, αναφερθείς στην σχέση του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, σημείωσε πως: “δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ εμού και του Γ. Βαρουφάκη”, για να προσθέσει: Μάλιστα, ο Γ. Βαρουφάκης μου είπε ότι ήταν ενοχλημένος από ορισμένες γελοιογραφίες μου στον ελληνικό Τύπο.
 

Μόνο Σχέδιο Α'


H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μόνο σχέδιο Α και αυτό είναι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των 19 χωρών-μελών της Ευρωζώνης δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Εν τω μεταξύ, ερωτηθείσα για το προσχέδιο ενός κοινού ανακοινωθέντος που, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, Γιάνη Βαρουφάκη, του παρουσίασε ο επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, λίγο πριν το Eurogroup και με το οποίο η ελληνική πλευρά φέρεται ότι ήταν σύμφωνη, η εκπρόσωπος του κ. Μοσκοβισί, Α. Μπράιτχαρτ απάντησε ότι τα προσχέδια των κοινών ανακοινωθέντων είναι αρμοδιότητα του Eurogroup και του προέδρου του, κ. Ντάισελμπλουμ

Τονίζοντας ότι υπάρχει «αμοιβαίο ενδιαφέρον» για τη σταθεροποίηση της κατάστασης σχετικά με την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε σήμερα ότι η παράταση του προγράμματος είναι η καλύτερη δυνατή λύση, καθώς η «ομπρέλα» που μπορεί να παράσχει είναι «πολύ βοηθητική» και εξασφαλίζει και τον αναγκαίο χρόνο για διαπραγματεύσεις με την νέα ελληνική κυβέρνηση.

 

Υπόνοιες Σαπέν για πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ 
 

 
Λίγο νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν δήλωνε πως η επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές της κρίθηκε στη διατύπωση, ενώ ο ίδιος συμπλήρωσε πως υπήρχε σύγκλιση σε θέματα όπως το χρέος και ο αποκλεισμός ενός «κουρέματος». 
 
«Είναι πρόβλημα διατύπωσης, αν και το νομικό εργαλείο δεν μπορεί να είναι τίποτε παρά μια παράταση του προγράμματος. Αυτό που μας είπε ο κ. Βαρουφάκης, αυτό που έχω καταλάβει, είναι ότι συμφωνεί επί της αρχής με την παράταση του προγράμματος», δήλωσε ο Sapin σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters. 
 
Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας, η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, αλλά όχι χαμηλότερα, για όσο καιρό διαρκεί η παράταση του προγράμματος. «Όλοι συμφωνούν σε αυτό: έχεις ένα πλεόνασμα 1,5%, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα σε αυτό το διάστημα που να επιδεινώνει αυτό το πλεόνασμα», είπε. 
 
Σημειώνεται ότι το μνημόνιο ορίζει ότι φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να φτάσει στο 3% και από το 2016 και μετά στο 4,5% του ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνηση ζητά τη διατήρησή του στο 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή στα επίπεδα που κατάφερε -όπως η ίδια λέει- να φτάσει το 2014. 
 
Η παραδοχή Σαπέν ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη επίσημη αναφορά περί ελαστικότερου δημοσιονομικού στόχου με σαφές μάλιστα ποσοστό. Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά χωρίς αναφορές σε ποσοστά, κινήθηκε χθες και το φερόμενο έγγραφο Mοσκοβισί στο οποίο σημειώνεται ότι: «Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της στους εταίρους για να διασφαλίσει ασφαλή και βιώσιμα δημόσια οικονομικά, καταλήγοντας και στη συνέχεια διατηρώντας μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Η σκοπιμότητα της επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου για το 2015 θα εξεταστεί υπό το πρίσμα των εξελισσόμενων οικονομικών περιστάσεων. Μέτρα για τη μείωση του βάρους του χρέους και για την επίτευξη μιας περαιτέρω αξιόπιστης και βιώσιμης μείωσης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ θα πρέπει να εξεταστούν με βάση τη δέσμευση του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012».