Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σημειώνουν ακόμη ότι οι φιλορώσοι αποσχιστές, για τους οποίους αποτελεί κοινό μυστικό ότι ενισχύονται άμεσα από τη Ρωσία, συγκεντρώνουν δυνάμεις στην περιοχή.

Την αποστολή Ευρωπαίων κυανοκράνων, στο θερμό μέτωπο της Αν. Ουκρανίας, ζήτησε ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η ιδανικότερη λύση, εφόσον οι δεσμεύσεις για ειρήνη δεν έχουν τηρηθεί», δήλωσε.

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους να δώσουν νέα ώθηση στην εφαρμογή της συμφωνίας της 12ης Φεβρουαρίου με την οποία επιδιώκεται η εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες, ανακοίνωσε με δήλωσή του το γραφείο του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι οι τέσσερις καταδίκασαν τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες και συμφώνησαν ότι το πακέτο μέτρων του Μινσκ, πρωτεύουσας της Λευκορωσίας, θα πρέπει να εφαρμοσθεί «αυστηρά και στο σύνολό του».

«Αντιπρόσωποι του ΟΑΣΕ θα συναντήσουν τα μέρη επί του πεδίου για να εφαρμοσθούν γρήγορα αυτά τα μέτρα», αναφέρεται στη δήλωση και προστίθεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων δυνάμεων θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου αργότερα εντός της ημέρας.