Η δολοφονία έγινε στο κέντρο της Μόσχας αργά το βράδυ του Σαββάτου σε μια γέφυρα κοντά στον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Dimitri Peskov, ανέφερε ότι ο πρόεδρος Putin θα αναλάβει υπό τον έλεγχό του την έρευνα για τη δολοφονία του αντιπάλου του και χαρακτήρισε το περιστατικό προβοκάτσια: «Ο Putin επεσήμανε ότι αυτή η βίαια δολοφονία έχει όλα τα χαρακτηριστικά επίθεσης προβοκάτιας».

Ο Nemtsov ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός το 1990 στην κυβέρνηση του Boris Yeltsin και έχει γράψει μια σειρά από αναφορές τα τελευταία χρόνια συνδέοντας τον Putin και τον κλειστό του κύκλο με διαφθορά. Θεωρείτο από τους πλέον διάσημους επικριτές του προέδρου.

Λίγες ώρες πριν τη δολοφονία του ο Nemtsov είχε πάρει μέρος σε ραδιοφωνική εκπομπή καλώντας τους Ρώσους πολίτες να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προγραμματιζόταν για την Κυριακή εναντίον στις πολιτικές του Πούτιν και την στάση της Ρωσίας στην υπόθεση της Ουκρανίας. Ένας άλλος από τους διοργανωτές φυλακίστηκε την προηγούμενη Πέμπτη για 15 μέρες ενώ και ο ίδιος ο Nemtsov είχε κρατηθεί αρκετές φορές εξαιτίας της αντιπολιτευτικής του δράσης.

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός που είχε καλεσμένο τον Nemtsov έγραψε στο twitter ότι πριν την έναρξη της εκπομπής ο Ρώσος πολιτικός τον ρώτησε αν φοβάται καθόλου που θα τον βγάλει στον αέρα. Φαίνεται ότι ο ίδιος θα έπρεπε να φοβάται για τη ζωή του.