Σε μία κρίσιμη, για τη δική της πορεία, εβδομάδα εισέρχεται σήμερα η ΝΔ. Η πολυσυζητημένη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, με θέμα τα αίτια της εκλογικής ήττας και το πώς θα κινηθεί ως αξιωματική αντιπολίτευσης, έχει προγραμματισθεί για την Πέμπτη.
 
Όπως αναφέρει το capital.gr, τουλάχιστον δύο εκ των μελών της θα θέσουν (και) θέμα ηγεσίας: η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία έχει διευκρινίσει σε συναδέλφους της (σ.σ. στο δείπνο που είχε οργανώσει η Μαριέττα Γιαννάκου) ότι δεν ενδιαφέρεται να διεκδικήσει την αρχηγία και ο Νίκος Δένδιας ο οποίος, αντιθέτως, θεωρείται βέβαιο ότι θα μπει στην κούρσα της διαδοχής.
 
Θέμα αναμένεται να θέσουν κι άλλοι βουλευτές (όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης) προτάσσοντας ωστόσο την ανάγκη να προηγηθεί συνέδριο, προς τα τέλη της άνοιξης, όπου θα ξεκαθαρισθεί η «ταυτότητα» του κόμματος και στη συνέχεια, «με καθαρό ποιοί είμαστε και τι πρεσβεύουμε», να στηθούν εσωκομματικές κάλπες για ανάδειξη προέδρου.
Θα είναι η δεύτερη φορά, μετά το τέλος του 2009, όταν και εξελέγη ο Αντώνης Σαμαράς στην ηγεσία της ΝΔ, που οι βουλευτές θα μιλήσουν στην ΚΟ και πολλοί παραπέμπουν στον Φεβρουάριο του 2012, όταν σε αντίστοιχη συνεδρίαση για το δεύτερο Μνημόνιο υπήρξε οργανωμένη αντίδραση.  Η ΝΔ, υπενθυμίζει το vima.gr, για πρώτη φορά στην ιστορία της είναι αντιμέτωπη με διλήμματα στρατηγικού χαρακτήρα, ενώ στο νεοδημοκρατικό «σανίδι», σε αυτή την πρώτη εσωκομματική πράξη αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν όλα τα κορυφαία στελέχη, δελφίνοι και βαρόνοι, αλλά και πρόσωπα της νεότερης γενιάς.

Η μετεξέλιξη της ΝΔ, η αποσαφήνιση της ιδεολογικοπολιτικής φυσιογνωμίας της, η αναβάθμιση των εσωκομματικών θεσμών είναι κεντρικά ζητήματα που αναμένεται να τεθούν στις δυο συνεδριάσεις με κεντρικό αίτημα να ξεφύγει η Κεντροδεξιά από το παραδοσιακού τύπου αρχηγικό κόμμα.

Ενόψει εξελίξεων, ο κ. Σαμαράς επεδίωξε να έλθει σε επαφή με τον προκάτοχό του: Μία φορά τηλεφωνικώς, επικοινωνία που διέρρευσε από τη Συγγρού, και μία ακόμη, την περασμένη Κυριακή, διά ζώσης στην οικία Σαμαρά.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο κ. Καραμανλής, κατά τη σύντομη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, εμφανίστηκε μεν αποστασιοποιημένος από τις κινήσεις αμφισβήτησης, και όντως δεν ενθαρρύνει την εκδήλωσή τους, απόλυτα αρνητικός στο σενάριο επιστροφής του στη Ν.Δ., ειδικά σε ρόλο αντιπολίτευσης προς τον Αλ. Τσίπρα, ωστόσο -κι αυτό είναι το κρίσιμο- οι προσεγγίσεις των δύο ανδρών για τις πολιτικές εξελίξεις εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις. Ο κ. Καραμανλής, που βλέπει καθημερινά να παρελαύνουν από το γραφείο του δεκάδες γαλάζια στελέχη, δεν συμμερίζεται τα περί αριστερής παρένθεσης, ενώ κάποιοι εκ των συνομιλητών του θεωρούν ότι, εφόσον αποφευχθεί η κατάρρευση, η κυβέρνηση Τσίπρα θα επιδείξει αντοχές, θα αρχίσει να μεταμορφώνεται σε νέα κεντροαριστερά και, ενδεχομένως, θα διεκδικήσει διεύρυνση της κοινοβουλευτικής της δύναμης μέσω νέων εκλογών τους επόμενους μήνες. Σε αυτό τον ορίζοντα, ο κ. Σαμαράς ή όποιος στη θέση του θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον κίνδυνο μιας νέας ήττας.
Ο Αν. Σαμαράς και οι υποστηρικτές του (όπως οι Μ. Βορίδης, Δ. Σταμάτης, Αδ. Γεωργιάδης, Β. Κικίλιας, Ν. Μηταράκης) θα αναδείξουν την δικαίωση της «προεκλογικής αλήθειας» που έλεγε η ΝΔ αναφορικά με τις «μη θέσεις» του ΣΥΡΙΖΑ και την κατάληξη της διαπραγμάτευσης που έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα.
 
Κυρίως όμως, θα επιμείνουν στην πρόβλεψη για άμεση αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, με αφορμή τον «διχασμό» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ενισχύσουν την άποψη περί αριστερής παρένθεσης και, άρα, να προκρίνουν την «ετοιμότητα» που πρέπει να επιδείξει η ΝΔ αντί της ενασχόλησης με τα «εσωκομματικά».
 
Είναι ενδεικτική η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη, ότι «η κυβέρνηση αυτή είναι ήδη από μόνη της αποσταθεροποιημένη» και «η ΝΔ παραμένει εγγυητής των ομαλών εξελίξεων του τόπου».