Η εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας τόσο για τις εσωτερικές ανάγκες όσο και για τις υποχρεώσεις της χώρας στην αποπληρωμή των δόσεων με πρώτες αυτές προς το ΔΝΤ μέσα στο Μάρτιο παραμένει η βασική πρόκληση για την κυβέρνηση
Την ίδια ώρα το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί ξανά στο Εurogroup που συγκαλείται στις Βρυξέλλες στις 9 του μήνα κι ενώ μέτωπο άνοιξε και με χώρες του νότου. Η κυβέρνηση που ετοιμάζεται να καταθέσει τα νομοσχέδια για την ανακούφιση από την ανθρωπιστική κρίση, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων την προστασία της πρώτης κατοικίας και εκείνο για την ΕΡΤ θα πρέπει να έχει κοστολογήσει το επόμενο διάστημα τα μέτρα.
Πάντως, μεγάλη εκκρεμότητα παραμένει ο τρόπος κύρωσης του κειμένου συμφωνίας με τους εταίρους για παράταση της δανειακής σύμβασης, καθώς ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί να θα έρθει για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Μάλιστα πληθαίνουν οι δηλώσεις βουλευτών-νομικών του ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι δεν είναι απαραίτητο νομικά το κείμενο να κυρωθεί από τη Βουλή.
Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες αφήνουν να εννοηθεί ότι η αξιόπιστη υλοποίηση των δεσμεύσεων μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε κάποια μορφή χρηματοδότησης εντός του Μαρτίου προκειμένου να καλυφθούν οι πιεστικές ανάγκες της χώρας.
Οι «θεσμοί» (τρόικα) περιμένουν την εξειδίκευση σε θέματα όπως οι αλλαγές στο ΦΠΑ, τα μέτρα για τη βελτίωση είσπραξης φόρων και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, οι νέες ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και για τα «κόκκινα» δάνεια, οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και οι αποκρατικοποιήσεις.
«Αν όλα αυτά εξελιχθούν ικανοποιητικά, τότε ίσως μπορέσει να ανοίξει και κάποια γραμμή χρηματοδότησης από τα τέλη Μαρτίου για να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της» παρατηρούν κοινοτικές πηγές. Γόρδιος δεσμός για το οικονομικό επιτελείο για το πως θα λύσει το πρόβλημα της εύρεσης 6,5 δις ευρώ ως το τέλος Μαρτίου για την κάλυψη μισθών και συντάξεων αλλά και για την πληρωμή δόσεων και τοκοχρεολυσίων.
Την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών θα διαπιστώσει κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να στηρίξουν τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου ή όχι. Το υπουργείο Οικονομικών προχωράει στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων για να αντλήσει 1,4 δισ. ευρώ και να αποπληρώσει αντίστοιχου ύψους ποσό την Παρασκευή.
Όμως, από το ποσό αυτό, περί τα 800 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε χέρια ξένων επενδυτών, που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αγοράσουν εκ νέου έντοκα γραμμάτια. Οπότε το βάρος της αναχρηματοδότησης των λήξεων της Παρασκευής πέφτει στις ελληνικές τράπεζες.
Την Πέμπτη το Συμβούλιο της ΕΚΤ θα ανακοινώσει τους όρους και τα χρονοδιαγράμματα για την εκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στις χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό θα ξεκινήσει – εκτός απροόπτου – την Δευτέρα 9/3 και η μοναδική χώρα που δεν θα συμμετέχει σ’ αυτό από την Ευρωζώνη είναι η Ελλάδα.
Αντίθετα την Πέμπτη για την Ελλάδα το ενδιαφέρον στην συνάντηση του Συμβουλίου θα περιορισθεί στο που θα διαμορφωθεί το όριο χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω ELA και σε κάποιες – πιθανές – προειδοποιήσεις για το τι θα μπορούσε να σημάνει για την Ελλάδα η διακοπή εξυπηρέτησης του χρέους της προς τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.
Οι δόσεις προς το ΔΝΤ θα καταβληθούν πάση θυσία, ενώ σε ό,τι αφορά τα ομόλογα της ΕΚΤ «που είναι σε διαφορετική κατηγορία» θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση με τους δανειστές της Ελλάδας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο Associated Press. Θα ήταν εξαιρετικό αν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας να απαλύνουμε το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουμε τους επόμενους μήνες προς το συμφέρον όλων μας» σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
«Το μήνυμά μου στους Έλληνες είναι: Προσπαθήστε να αρχίσετε το πρόγραμμα ακόμα και πριν τελειώσει όλη η διαπραγμάτευση. Υπάρχουν στοιχεία που μπορείτε να αρχίσετε σήμερα. Αν το κάνετε αυτό, τότε σε κάποιο σημείο τον Μάρτιο, ίσως μπορεί να υπάρξει μια πρώτη εκταμίευση. Αλλά αυτό θα απαιτούσε πρόοδο και όχι μόνο προθέσεις», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στους Financial Times.
Την ίδια ώρα Βρυξέλλες και Βερολίνο εντείνουν τις πιέσεις βάζοντας στο λεξιλόγιό τους ακόμη και τη λέξη «χρεοκοπία» και «πιστωτικό γεγονός».
Σε συνέντευξή του στο πρώτο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης ARD την Κυριακή ο γερμανός ΥΠΙΚ Βόλφγκανγ Σόιμπλε εκτίμησε ότι το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα έχει δυσκολέψει τη θέση της με τη ρητορική της, πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό που έχει εντέλει σημασία είναι μόνον η συμφωνία του Eurogroup που αποτέλεσε και τη βάση για τη συγκατάθεση της γερμανικής βουλής.
Σε ερώτηση για ένα ενδεχόμενο τρίτο πακέτο στήριξης, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε λακωνικά, λέγοντας «Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θέλει ένα τρίτο πακέτο, συνεπώς δεν χρειάζεται να πονοκεφαλιάζω εγώ».
Ωστόσο ο Σόιμπλε είπε ότι δεν έχει καμιά εγγύηση ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα προωθήσει πράγματι τις μεταρρυθμίσεις στο διάστημα που μεσολαβεί.
«Ελπίζω όμως ότι θα το πράξει, διότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και επίσης λόγω της ευθύνης της έναντι της Ευρώπης. Αλλά κυρίως επειδή είναι προς το δικό της συμφέρον. Η Ελλάδα πραγματικά πρέπει να γνωρίζει ότι αν θέλει βοήθεια, πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει κάνει», είπε ο Σόιμπλε.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε: αν (ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης) δεν κάνει την πρώτη αποπληρωμή έγκαιρα, τότε θα πρόκειται για το λεγόμενο πιστωτικό γεγονός, και δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του και να φέρω την ευθύνη για όσα θα συνέβαιναν σε αυτή την περίπτωση στην Ελλάδα».
Ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι η Αθήνα θα λάβει τα κεφάλαια το καλοκαίρι εάν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τους όρους στους οποίους έχει συμφωνήσει, πρόσθεσε όμως: «Αλλά εάν δεν συμβεί αυτό, δεν θα καταβληθούν χρήματα. Αυτό επαφίεται αποκλειστικά στα χέρια όσων βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στην Αθήνα».