Πρόταση για έκδοση και διανομή συγγραμμάτων από επιτελεία του στρατού με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα έκανε η Σταυρούλα Ξουλίδου.
 
Η βουλευτής των ΑΝΕΛ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, εξήγησε πως «o στρατός έχει ειδικά επιτελεία που βγάζουν διάφορα βιβλία για ενημέρωση των αξιωματικών.

Tο θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας τη Δευτέρα, ενώ σήμερα, Παρασκευή, το επανέφερε η βουλευτής των ΑΝΕΛ Σταυρούλα Ξουλίδου.

 
Μιλώντας στo Mega, η Στ.Ξουλίδου τόνισε ότι η έκδοση και διανομή αυτών των φυλλαδίων πρέπει να γίνει από επιτελεία του στρατού, καθώς το υπουργείο Παιδείας «επί 35 χρόνια κατακρεουργεί την ιστορία της χώρας».

«Θα πρέπει να περιληφθεί στην ιστορία των βιβλίων, σε όλα τα συγγράμματα της ιστορίας από πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια [εκπαίδευση], η καταστροφή που έκανε η Γερμανία στη σύγχρονη Ελλάδα. Όμως παράλληλα υπάρχουν πάρα πολλά συγγράμματα τα οποία ο στρατός έχει ειδικά επιτελεία που βγάζουν διάφορα βιβλία για την ενημέρωση των αξιωματικών» σημείωσε η βουλευτής των ΑΝΕΛ.
 
Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν κάποια συγγράμματα που έχουν βγάλει για τη Μακεδονία, για τις γερμανικές αποζημιώσεις, για το κατοχικό δάνειο, αυτά λοιπόν τα συγγράμματα, τα οποία ούτως ή άλλως θα διανεμηθούν δωρεάν εννοείται, δεν θα κάνουν κακό, καλό θα κάνουν να ξέρει σήμερα το ελληνόπουλο των 14, 15, 16 χρόνων, οι παππούδες του γιατί πολέμησαν και γιατί σήμερα του λένε ότι χρωστάει».
 
«Βεβαίως θα μου πει ο κ. συνάδελφος [αναφορά στον εκπρόσωπο Τύπου του Ποταμιού Δ.Τσιόδρα] γιατί να μην τα βγάλει το υπουργείο Παιδείας. Γιατί δυστυχώς κ. συνάδελφε το υπουργείο Παιδείας έχει κατακρεουργήσει τη σύγχρονη ελληνική ιστορία εδώ και 35 χρόνια. Διότι έχουν αναλάβει κάποιοι να αποδομήσουν τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, συστηματικά. Η άδεια των 20-25 σελίδων δεν είναι βιβλία. Είναι πρόσθετα φυλλάδια» κατέληξε η κ. Ξουλίδου.
 
Έντονα διαμαρτυρήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ, λέγοντας: «Έχουμε γυρίσει στην εποχή της χούντας και δεν το έχουμε καταλάβει; Είναι δυνατόν το τι θα μοιραστεί στα σχολεία να το αποφασίσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας;»
Για «εθνικολαϊκιστικές εξάρσεις της κυβέρνησης» με φόντο την έκδοση και διανομή έντυπου υλικού για τις πολεμικές επανορθώσεις στα σχολεία κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, σε δήλωση την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος και Εύη Χριστοφιλοπούλου, στην οποία τονίζεται ότι «η μεταφορά τους στην εκπαίδευση πρέπει να αποτραπεί με κάθε νόμιμο τρόπο!».
 
Αναλυτικά, η δήλωση:
 
«Με αφορμή τις δηλώσεις υπουργών στελεχών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που υποδεικνύουν αλλαγές στη διδακτική ύλη των μαθημάτων στα σχολεία με τη συνδρομή του ελληνικού στρατού και με διανομή υλικού(;!) στα σχολεία, υπενθυμίζουμε:
 
Αρμόδιο για τον καθορισμό του πλαισίου, σύμφωνα με το οποίο γίνεται η συγγραφή των σχολικών βιβλίων καθώς και κάθε είδους εκπαιδευτικού υλικού είναι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
 
Είναι ανεπίτρεπτο και αντιπαιδαγωγικό  το περιεχόμενο της διδακτικής ύλης να γίνεται αντικείμενο τηλεοπτικών διαλόγων.
 
Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας (project), οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διδάξουν στους μαθητές μέσα από εξωσχολικές ιστορικές πηγές, όλες τις πτυχές της ελληνικής ιστορίας.
 
Είναι φανερό ότι γίνεται προσπάθεια καλλιέργειας εθνικοσοσιαλιστικών προτύπων με απαράδεκτη  και μικροκομματική εκμετάλλευση του αντιφασιστικού και αντιναζιστικού αγώνα των Ελλήνων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Γκεμπελικές τακτικές και μεθοδεύσεις δεν έχουν χώρο στην ελληνική εκπαίδευση.
 
Η ενδεχόμενη δημιουργία υπόγειων διαδρομών μεταξύ στρατού και εκπαίδευσης εξυπηρετεί μόνο την κυβερνητική προπαγάνδα.
 
Όσο και αν επιδιώκει η ετερόκλητη συμμαχία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να επαναφέρει την Εθνική  ηθική διαπαιδαγώγηση του στρατού που μετά από αγώνες καταργήθηκε το 1981 και να την επεκτείνουν μάλιστα και στα σχολεία  δεν πρόκειται να το πετύχει.
 
Οι εθνικολαϊκιστικές εξάρσεις της κυβέρνησης στα ζητήματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής είναι ανησυχητικές και επικίνδυνες  από μόνες τους. Η μεταφορά τους στην εκπαίδευση πρέπει να αποτραπεί με κάθε νόμιμο τρόπο!!!!».