Η κουβέντα αναμένεται να περιστραφεί γύρω από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει τα τεχνικά κλιμάκια, κατά την παραμονή τους στην Αθήνα τις τελευταίες μέρες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι την έκτακτη σύσκεψη ζήτησε ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, Βόλφγκαν Σόιμπλε. Η έκτακτη συνάντηση θα γίνει στον απόηχο του αιτήματος του Α. Τσίπρα για συνάντηση με Φρανσουά Ολάντ, Ανγκελα Μέρκελ, Μάριο Ντράγκι και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη.

Σούλτς: Συμφωνία εντός της εβδομάδας με την Ελλάδα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι αισιοδοξεί για συμφωνία με την Ελλάδα εντός της εβδομάδας, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος να  συζητηθεί το θέμα για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics, ο Μάρτιν Σούλτς τόνισε ότι το ελληνικό ζήτημα μπαίνει στην τελική του ευθεία και θα υπάρξει αίσια κατάληξη, αν η Ελλάδα ακολουθήσει τον «συνετό» δρόμο.

«Η αίσθησή μου είναι ότι θα έχουμε συμφωνία με την Ελλάδα εντός της εβδομάδας. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Υπάρχει μια συμφωνία επί της αρχής στο πλαίσιο του Eurogroup.

Η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις, για το επενδυτικό πλαίσιο της χώρας και την αναζωογόνηση της οικονομίας. Είναι πλέον καιρός, δεν μπορούμε να περιμένουμε για να καταλήξουμε σε συμβιβασμό. Είμαστε στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων. Χρειαζόμαστε μια λύση πριν από το τέλος του μήνα».

Αναφερόμενος στο αν γίνεται κουβέντα για το Grexit, ο Σούλτς απάντησε: «Όχι. Αν θέλετε να μείνει κάποιος σε μια οικογένεια, δεν διεξάγετε μελέτες σχετικά με πιθανή έξοδο. Εργαζόμαστε σκληρά για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η παραμονή της Ελλάδας είναι προς το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον.
Θέλω να βοηθήσω την ελληνική κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, να παραμείνει στην ευρωζώνη. Επειδή η κερδοσκοπία σε βάρος του ευρώ έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως επιζήμια. Η γραμμή είναι απλή: Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ και η πόρτα στην κερδοσκοπία σε βάρος του κοινού νομίσματος κλείνει».

 

Εξετάζεται συνάντηση για την Ελλάδα στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση για το ελληνικό ζήτημα με διάφορους ηγέτες.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα μελετάται, λέγοντας ότι οι  Τουσκ και Γιούνκερ θα συναντηθούν για να συζητήσουν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη Σύνοδο Κορυφής.