Για να κλείσει η συμφωνία απαιτούνται δύο πράγματα όπως επεσήμανε ο Γιώργος Σταθάκης. Αφενός πρέπει να υποβληθεί το λεγόμενο πακέτο των μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα καταρτιστεί αποκλειστικά από ελληνικής πλευράς και να εγκριθεί από τους εταίρους μας και αφετέρου η έγκριση να οδηγήσει στο «ξεκλείδωμα» της χρηματοδότησης προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.
Ο υπουργός Οικονομίας αρνήθηκε ότι η διαπραγμάτευση αποτελεί συνέχιση του μνημονίου και υποστήριξε ότι πλέον η βάση κάθε συζήτησης είναι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Με βάση αυτή τη συμφωνία, όπως ανέφερε, θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στο τέλος του τετραμήνου και στη συνέχεια θα καταλήξουμε σε νέα συμφωνία με τους εταίρους.
Για να αντιμετωπιστεί το «αγκάθι» των κόκκινων δανείων, ξεκαθάρισε ότι το τελικό πλάνο χρειάζεται τουλάχιστον 5 με 6 μήνες για να ολοκληρωθεί. Τόνισε δε πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ίδρυση ενός δημόσιου φορέα στον οποίο θα μεταφερθούν όλα τα κόκκινα δάνεια των οικογενειών που ζουν λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το όριο της φτώχειας καθώς επίσης και των οικογενειών που είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται δραματικά λόγω της κρίσης.
Ο Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε και στο θέμα του ΦΠΑ, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει περιθώριο για μικρής κλίμακας αλλαγές που θα κάνουν πιο προοδευτικό φιλικό και δίκαιο τον θεσμό του ΦΠΑ, αλλά αυτές οι βελτιώσεις δεν θα αφορούν τον ΦΠΑ στα νησιά.