Πληθαίνουν οι πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, ότι κρατικοί και ιδιωτικοί οικονομικοί και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί ανά τον κόσμο προετοιμάζονται εντατικά ώστε να αντεπεξέλθουν σε ενδεχόμενη αποχώρηση κρατών από την ευρωζώνη το επόμενο διάστημα, προοπτική που δεν θεωρούν καθόλου απίθανη.

Την Πέμπτη, το πρακτορείο Dow Jones Newswires και η εφημερίδα «Wall Street Journal» ήταν εξόχως αποκαλυπτικά, αναφέροντας ότι μερικές κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται σχέδια έκτακτης ανάγκης, προετοιμαζόμενες για το ενδεχόμενο εξόδου χωρών από την ευρωζώνη ή τη συνολική διάσπασή της.

Μάλιστα, αναφέρουν ότι πρώτες ενδείξεις είναι ήδη ορατές για το ότι οι κεντρικές τράπεζες σκέφτονται πώς να επαναφέρουν νομίσματα που έχουν σταματήσει να τυπώνονται από τον Ιανουάριο του 2002, όταν κυκλοφόρησε το ευρώ.

Συγκεκριμένα, η κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας είναι αυτή που επεξεργάζεται την εξασφάλιση περαιτέρω πρόσβασης σε τυπογραφεία, σε περίπτωση που πρέπει να επαναφέρει χαρτονομίσματα εκ νέου για να στηρίξει την αναγέννηση του εθνικού νομίσματος, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα – όπως έγραψε σήμερα χαρακτηριστικά η Wall Street Journal.

Εκτός των 17 χωρών της ευρωζώνης, και αρκετές ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες αναζητούν αμυντικά μέτρα για να προστατευτούν από την πιθανή κατάρρευση, εάν η ευρωζώνη διαλυθεί, υποστηρίζουν άλλες πηγές, που το πρακτορείο και η εφημερίδα δεν κατονομάζουν.

Ορισμένες, μεταξύ αυτών και η Ελβετία, εξετάζουν πιθανές αντικαταστάσεις για το ευρώ ως εξωτερικό σημείο αναφοράς που χρησιμοποιούν για να διατηρηθούν σταθερά το νομίσματά τους.

Για τη «Wall Street Journal», το γεγονός ότι κεντρικοί τραπεζίτες μελετούν και μόνο το ενδεχόμενο, το οποίο μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούνταν αδιανόητο, υπογραμμίζει το πόσο γρήγορα έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες.

Αναφορικά μάλιστα με την περίπτωση της Ελλάδας, και με βάση τα όσα αναφέρει η εφημερίδα, πηγή της ΤτΕ της δήλωσε ότι η τράπεζα δεν αναζητά τρόπους αύξησης της ικανότητάς της να εκτυπώνει, τονίζοντας πως «δεν υπήρξε καμία συζήτηση σχετικά με το θέμα».

Και η ΕΚΤ κάνει ασκήσεις ετοιμότητας

Την Τρίτη έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον περασμένο μήνα πραγματοποίησε στη Φρανκφούρτη άσκηση διαχείρισης κρίσης, με κεντρικό σενάριο την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος κάποιας χώρας της ευρωζώνης, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει την κατάρρευση της ΟΝΕ με την παρούσα μορφή της.

Για αντίστοιχη περίπτωση προετοιμάζεται, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και η Τράπεζα της Αγγλίας, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, όπως παραδέχθηκε ευθέως πριν από λίγες ημέρες ο διοικητής της Μέρβιν Κινγκ: «Ίσως να μην καταρρεύσει η Ευρωζώνη, μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται με διαφορετική μορφή, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και το σενάριο χρεοκοπιών».

«Πιθανή η έξοδος χωρών από την ευρωζώνη»

Με βάση τα ευρήματα της τριμηνιαίας δημοσκόπησης του Bloomberg στην οποία συμμετείχαν 1.100 παράγοντες της αγοράς από όλο τον κόσμο, πάνω από το 50% των ερωτώμενων προέβλεψαν ότι τουλάχιστον μια χώρα θα εγκαταλείψει το ευρώ εντός του επόμενου δωδεκαμήνου. Αντίστοιχο είναι και το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι το ενιαίο νόμισμα δεν θα περάσει το τεστ του χρόνου.

Η προοπτική αποχώρησης κρατών που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ακούγεται όλο και συχνότερα από επίσημα χείλη, είτε ως προειδοποίηση και πίεση να υπάρξουν αποφάσεις είτε πλέον ως αναπόφευκτο ενδεχόμενο που θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά.

Τη σοβαρότητα της κατάστασης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί, προειδοποιώντας ότι «το ευρώ μπορεί να εκραγεί και η Ευρώπη να διαλυθεί».

Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν: «Καλύτερα για την Ελλάδα χωρίς ευρώ, ίσως και για το ευρώ χωρίς την Ελλάδα»

Ο Γάλλος πρώην Πρόεδρος, εκ των πρωτεργατών της εισδοχής της Ελλάδας στην ΕΟΚ, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ προκειμένου να μην επιβάλει στους πολίτες της το επώδυνο «φάρμακο» μιας μεγάλης εσωτερικής υποτίμησης. «Δεν είναι αδιανόητη μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα, εάν η τελευταία δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της», είπε, εμφανιζόμενος, ωστόσο, βέβαιος ότι η Αθήνα δεν θα εγκαταλείψει εν τέλει το κοινό νόμισμα.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά είναι πολύ δύσκολο να ανατάξει την οικονομία της με ένα ισχυρό νόμισμα», προσέθεσε ο Ντ΄ Εστέν σε συνέντευξή του στο Reuters, για να συμπληρώσει:. «Εάν η χώρα είχε διατηρήσει τη δραχμή, τώρα θα την είχε υποτιμήσει κατά 40-50%. Οι Έλληνες δεν θα αποδεχθούν την εσωτερική υποτίμηση κατά 40% που απαιτείται για να ανακτήσει η εγχώρια οικονομία την ανταγωνιστικότητά της. Αυτή η προσέγγιση έχει τεράστιο ανθρώπινο, κοινωνικό και πολιτικό κόστος».