Κρίσιμη είναι τόσο η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία και η συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο όσο και η διήμερη συνεδρίαση του Euro Working Group στις Βρυξέλλες
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, θα έχει σήμερα στις 13.00 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται ήδη από χθες το βράδυ στη Μόσχα.
Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας και στη συνέχεια, στις 3:30 μ.μ., οι δύο ηγέτες θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών. Το απόγευμα ο Αλ.Τσίπρας θα συναντηθεί με προέδρους ομογενειακών συλλόγων.
Την ίδια ώρα που ο κ. Τσίπρας θα συναντάται με τον Ρώσο Πρόεδρο, στις Βρυξέλλες θα συνεδριάζει το Euro Working Group, από όπου και αναμένεται να εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την πλευρά των δανειστών και κυρίως για την αποδοχή ή μη της ελληνικής λίστας μεταρρυθμίσεων, γύρω από την οποία οι δύο πλευρές τηρούν σιγή ιχθύος με τις τελευταίες πληροφορίες να μιλούν για εμπλουτισμό της από την ελληνική πλευρά.
Στο μεσημεριανό Euro-working Group στις Βρυξέλλες, όπου τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης, στόχος είναι να καταγραφεί πρόοδος ενόψει της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup στις 24 Απριλίου, στη Ρίγα της Λετονίας. Στο Παρίσι μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προκειμένου να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης (Ιnstitute for New Economic Thinking) με κεντρικό θέμα «Ελευθερία, Ισότητα, Αβεβαιότητα».
Αύριο, Μ.Πέμπτη, στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδας) ο κ. Βαρουφάκης θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.
Τον υπουργό Οικονομικών θα συνοδεύει ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Πάντως οι εταίροι στέλνουν πολλαπλά μηνύματα μετά τις συστάσεις από τις ΗΠΑ, που καλούν την κυβέρνηση της Ελλάδας να 'δεσμευθεί πλήρως' στις τεχνικές διαπραγματεύσεις. «H Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να κάνει κάποια κίνηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βιντερστάιν ζητώντας εμμέσως εμπλουτισμό της ελληνικής λίστας μεταρρυθμίσεων, ενώ διευκρίνισε ότι στο διπλό Euro-working Group θα γίνει μία αποτίμηση της κατάστασης, σε σχέση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.
Εν τω μεταξύ αναφορικά με την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Mάρτιν Σουλτς τον κάλεσε να μην σπάσει τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
«Βλακώδεις» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις. Ερωτηθείς σχετικά με την εκτίμηση ότι οι πολεμικές αποζημιώσεις ανέρχονται σε 287,7 δισεκ. ευρώ, απάντησε: «Ειλικρινά, βρίσκω ότι είναι βλακώδεις» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσει μεγαλύτερα περιθώρια από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, ώστε η Αθήνα να ξεπεράσει την κρίση κρατικού χρέους που αντιμετωπίζει.
Κατά τη διάρκεια πάντως της χθεσινής ημέρας κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης εξέπεμψαν αντιφατικά μηνύματα σε σχέση με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση.
Αντιδράσεις ακόμη και εντός της κυβέρνησης, προκάλεσε η νέα δήλωση του Πάνου Καμμένου, αυτή τη φορά στους Times του Λονδίνου, ότι εάν Βερολίνο και Βρυξέλλες συνεχίσουν το bullying κατά της Ελλάδας, η Ευρώπη θα γεμίσει τζιχαντιστές. “Την ώρα της διαπραγμάτευσης οι απειλές δεν βοηθούν καθόλου”, έγραψε στο twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Χθες μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ζήτησε να μην συνδέονται οι μετανάστες με τη διαπραγμάτευση. Για “δυσφήμιση της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο” έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης.