Σε μπρα ντε φερ εξελίσσεται η υποβόσκουσα αντιπαράθεση Μόσχας και Βερολίνου για την οικονομική επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια. Νεο κύμα διεύρυνσης οργανώνει η Γερμανία για την επόμενη πενταετία με την Αθήνα να καλείται να διαλέξει στρατόπεδο
Ο Ν. Γκρούεφσκι
Την ώρα που η Αθήνα διαπραγματεύεται με τη Μόσχα τις προοπτικές δημιουργίας ενεργειακού διαδρόμου που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω Σκοπίως και Σερβίας προς Ουγγαρία και Κεντρική Ευρώπη, η σοβούσα πολιτική κρίση στα Σκόπια δημιουργεί νέα δεδομένα.
Η πολιτική ζωή στα Σκόπια τείνει να εκτροχιαστεί, εν μέσω σκανδάλου υποκλοπών και διαφθοράς. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και ο Σάσο Μιχάλκοφ, ξάδελφος του Γκρούεφσκι και επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας εμφανίζονται να παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη.
Ο πρώην πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, προερχόμενος από το SDSM καλεί σε μαζικές διαδηλώσεις για την ανατροιπή του καθεστώτος Γκρούεφσκι.
Εντωμεταξύ, περίπου 40 ένοπλοι Αλβανοί που φορούσαν στολές του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) εισέβαλαν πριν λίγες μέρες σε αστυνομικό φυλάκιο στα βόρεια της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο, κρατώντας αστυνομικούς ως ομήρους, επί αρκετές ώρες.
Η θέση της Αθήνας
Σε αυτό το πλαίσιο, η γερμανική πλευρά επιδιώκει, κυρίως μέσω επενδύσεων, να προσδέσει τις χώρες της περιοχής στο άρμα της και να μην επιτρέψει στη Ρωσία να διατηρήσει ή και να αυξήσει την επιρροή της. Η εξέλιξη θα μπορούσε να βάλει την Αθήνα να διαλέξει μεταξύ Βερολίνου – Μόσχας.
Η θέση της Ελλάδας δεν αποκλείεται να καθοριστεί και από τις εξελίξεις ως προς την πολιτική κρίση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Ο κίνδυνος αστάθειας θα μπορούσε να μεταφραστεί σε πιέσεις προς την Αθήνα να υιοθετήσει νέα στάση, ευνοϊκή προς μελλοντική ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.