Προχωρούμε στις διαβουλεύσεις για οριοθέτηση της ΑΟΖ, όπου κριθεί απαραίτητο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη λήξη της τριμερούς συνάντησης με τους ηγέτες της Κύπρου και της Αιγύπτου στη Λευκωσία, την Τετάρτη
Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες ασφάλειας σε μία ταραχώδη περιοχή και η συνεργασία μας μπορεί να αποβεί εποικοδομητική τόσο για τις χώρες μας όσο και για την Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη λήξη της τριμερούς συνάντησης.
Πρόσθεσε ότι προχωρούμε στις διαβουλεύσεις για οριοθέτηση της ΑΟΖ, όπου κριθεί απαραίτητο. «Να υπογραμμίσω το πόσο σημαντικό είναι ότι η τριμερής μας συνεργασία βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας και εξ' αυτού του λόγου συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε περαιτέρω με τις διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο και βεβαίως όπου αυτό δεν απαιτεί και τη συνεννόηση και συνεργασία τρίτων χωρών», ανέφερε.
«Η πρωτοβουλία θα αποτελέσει πρόκληση για όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου να προχωρήσουν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Πρόσκληση προς Αναστασιάδη και Σίσι
Στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι του επισήμανε το κοινό όραμα Ελλάδας και Κύπρου για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των αρχών του ΟΗΕ.
Η Ελλάδα στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών στο νησί, θεωρεί ενδιαφέρουσα εξέλιξη την εκλογή Ακιντζί στα Κατεχόμενα και παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή και ελπίδα, σημείωσε.
Επίσης, κάλεσε τους Αναστασιάδη και Αλ Σίσι στην Ελλάδα για την τρίτη τριμερή συνάντηση, ευχόμενος αυτή η συνάντηση να γίνει σε πιο ευχάριστη κατάσταση για την πολύπαθη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
«Ασύμμετρος κίνδυνος»
Ο Α. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εξάπλωση του τζιχαντισμού που αποτελεί ασύμμετρο κίνδυνο για τον πολιτισμό μας.
Σε αυτή την αποσταθεροποιημένη περιοχή, η συνεργασία μας κατά της τρομοκρατίας παίρνει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, σημείωσε και πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας τόσο σε διπλωματικό και τεχνικό επίπεδο όσο και στους διεθνείς οργανισμούς.
Ακόμη, ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί νέα τεχνική ομάδα για την ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τη δραστηριοποίηση ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων στην προσπάθεια οικονομικής ανοικοδόμησης της Αιγύπτου.
Σημείωσε, τέλος, ότι θα υπάρξουν ευρύτερες συνέργειες στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της ναυτιλίας και του τουρισμού.
Για την Παλαιστίνη
Για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή ανέφερε πως «επαναλάβαμε τη θέση αρχής για την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς ειρήνης με τη δημιουργία βιώσιμου και κυρίαρχου κράτους στην Παλαιστίνη στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ».
Σημείωσε ακόμη ότι «συζητήσαμε για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών που αποτελούν απειλή, όχι μόνο για τα κράτη της περιοχής, αλλά και για το σύνολο των ευρωπαΐκών χωρών. Με την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας οι στόχοι που έχουμε θέσει θα στεφθούν με επιτυχία και θα αποτελέσουν πρότυπο συνεργασίας και για τα άλλα κράτη της περιοχής».
Εμβάθυνση συνεργασιών
Ο αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι ανέφερε ότι «η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των τριών χωρών μέσα σε μόλις έξι μήνες αντανακλά τη βούληση για την εμβάθυνση των μεταξύ μας συνεργασιών. Επιδιώκουμε τη συνεργασία για τη διαμόρφωση λαμπρού μέλλοντος για τους λαούς μας με ανοχή, ειρήνη σταθερότητα, κοινωνική δικαιοσύνη».
Έκανε αναφορά και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «είναι σταθερή η θέση μας για ενότητα του κυπριακού λαού με κυριαρχία και ανεξαρτησία». Ο Σίσι μίλησε για την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Σήμερα συμφωνήσαμε να ανοίξουμε νέους ορίζοντες στην συνεργασία μεταξύ των χωρών μας στον οικονομικό τομέα, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στην ναυτιλία. Συμφωνούμε στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με την λήψη μέτρων για την διακοπή εφοδιασμού των εξτρεμιστικών οργανώσεων σε χρήμα και μέσα».
Έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη επίλυσης του Μεσανατολικού με τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.