Στην αρχή του άρθρου σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ποτέ έως τώρα δεν δέχθηκε τόσους επαίνους για τις αποφάσεις του, όσο για εκείνη της «δήθεν αποδόμησης» του υπουργού του των Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, κάτι που, για τον οικονομικό συντάκτη της εφημερίδας Αντρας Σιγκέντβαρι, εάν αλήθευε, θα ήταν «κρίμα, προπάντων για την Ευρώπη».

Παράλληλα, ο συντάκτης επισημαίνει ότι οι εμφανίσεις του κ. Βαρουφάκη «ξεσκεπάζουν όλα εκείνα που πηγαίνουν στραβά στην Ευρώπη», ενώ αναφέρεται στις κατηγορίες ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ήθελε πάντα μόνον πολιτικές συνομιλίες στον κύκλο των ομολόγων του, χρησιμοποιώντας τις συναντήσεις τους για «διαλέξεις».

«Από πότε άραγε είναι ταμπού να συζητούνται βασικά πολιτικά ζητήματα στον κύκλο των υπουργών και γιατί δεν θα πρέπει οι πολιτικοί να διαθέτουν επαρκή χρόνο για να συζητήσουν εάν η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή πορείας;», διερωτάται ο συντάκτης.

Όπως προσθέτει ο ίδιος, ο κύκλος στον οποίο λαμβάνονται οι σημαντικότερες αποφάσεις για την καταπολέμηση της κρίσης, δεν επιτρέπεται να ενεργεί ως λέσχη τεχνοκρατών, καθώς αυτή ακριβώς την εντύπωση δίνουν τελευταία οι υπουργοί Οικονομικών.

Όπως εκτιμά ο κ. Σιγκέτβαρι, ο κ. Βαρουφάκης αναζωογόνησε τις συζητήσεις και έδειξε ότι είναι δυνατοί οι εναλλακτικοί τρόποι προσέγγισης.

Επιπλέον, τονίζεται ότι ο «χαλαρός» τρόπος του κ. Βαρουφάκη έχει προκαλέσει τη συμπάθεια πολλών νέων ανθρώπων στην Ευρώπη, εκπροσωπώντας ο ίδιος θέσεις που μπορεί να δυσαρεστούν κάποιον, ωστόσο ταιριάζουν σε μια Ενωμένη Ευρώπη, καθώς ο ίδιος υποστηρίζει τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το ευρώ.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως δίνοντας τα χέρια με τον κ. Βαρουφάκη οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών θα μπορούσαν να αποδείξουν ότι είναι ανοικτοί για εναλλακτικές προσεγγίσεις και θα ήταν ένα ισχυρό σύμβολο για την ενότητα στην ήπειρο αν δήλωναν πως θα συμφωνήσουν, παρόλο που έχουν διαφορετική γνώμη.

Σίγουρο είναι, όπως σημειώνει ο συντάκτης της εφημερίδας, ότι η στρατηγική της Ευρώπης ενάντια στην κρίση χρειάζεται ένα νέο προσανατολισμό και εδώ ο κ. Βαρουφάκης, σε πολλά από όσα λέει, έχει δίκιο, για παράδειγμα προειδοποιώντας ότι η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα δεν έχει λειτουργήσει έως τώρα, καθώς είναι πολύ λίγο το να περικόπτει κανείς μόνον μισθούς και δημόσιες δαπάνες.

Εάν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γιάνης Βαρουφάκης συμφωνήσουν κάπου στη μέση, η Ευρώπη θα έκανε ένα επιπλέον βήμα προς τα εμπρός, επισημαίνει ο συντάκτης.