Η Νέα Δημοκρατία εγγυάται ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τους «θεσμούς» φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή, θα περάσει, όμως τίθεται θέμα δεδηλωμένης αν στην ψηφοφορία καταψηφίσουν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ! Αυτή την θέση εξέφρασε σε συνεντεύξεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για καθυστερήσεις που επιβαρύνουν την οικονομία.
 
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Κ.Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, «εάν η κυβέρνηση σε αυτήν την ψηφοφορία για τη συμφωνία – εφόσον την κλείσει και τη φέρει στη Βουλή – χάσει παραπάνω από 13 βουλευτές υπάρχει την επόμενη ημέρα ζήτημα δεδηλωμένης». Πιο συγκεκριμένα επισήμανε πως «αν η συμφωνία περάσει – ενδεχομένως με ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης – με διαρροές από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τίθεται την επόμενη ημέρα ζήτημα δεδηλωμένης. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να χάνει ενδεχομένως ένα μεγάλο κομμάτι της δύναμής της, να στηρίζεται ενδεχομένως – όλα αυτά είναι υποθετικά σενάρια – στην αντιπολίτευση για να περάσει τη συμφωνία και την επόμενη ημέρα να συνεχίζει αμέριμνη να κυβερνάει ωσάν να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής».
 
Απαντώντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΑΓΟΡΑ» για την στάση που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, ο Κ.Μητσοτάκης τόνισε: «Εδώ που μας έφτασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οποιαδήποτε συμφωνία είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία. Είναι ζήτημα εθνικής ευθύνης πλέον. Η «λεβέντικη» διαπραγμάτευση της θεωρίας των παιγνίων μας έφερε με την πλάτη στον τοίχο δίχως περιθώρια ελιγμών. Παρ’ όλα αυτά ακόμη και την ύστατη στιγμή αν έλθει προς ψήφιση μια συμφωνία που να πληροί έστω στοιχειώδεις προϋποθέσεις θα την στηρίξουμε. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα στηρίξουμε στη συνέχεια μέτρα που θα διογκώνουν το Κράτος για να προσλαμβάνει ο κ. Κατρούγκαλος τους πελάτες του, που αποφυλακίζουν τρομοκράτες, που αποσαθρώνουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Και όλα αυτά για να αντισταθμίσει ο κ. Τσίπρας τη στήριξη των συνιστωσών του στην ενδεχόμενη συμφωνία».