Το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης που διαμόρφωσε η αρμόδια επιτροπή της ΚΕ αναμένεται να περιέχει στοιχεία από τη χθεσινή αλλά και προηγούμενες ομιλίες του πρωθυπουργού, ενώ χωριστό κείμενο κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα σήμερα το πρωί.
Στο κείμενο της Αρ. Πλατφόρμας σημειώνεται ότι “θεσμοί δεν επιδιώκουν αυτό που ορισμένοι αποκαλούν έντιμο “συμβιβασμό” και πως “έντιμος συμβιβασμός” δεν μπορεί να υπάρξει με ιδιωτικοποιήσεις, νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα και χωρίς πραγματική άρση της λιτότητας και χωρίς διαγραφή του χρέους. Οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, υπογραμμίζεται “επιδιώκουν αδίστακτα και με συνέπεια” να στραγγαλίσουν την οικονομία και να εξωθήσουν την κυβέρνηση “στην πλήρη υποταγή και τον παραδειγματικό διασυρμό”.
Λαφαζάνης: “όχι στις ιδιωτικοποιήσεις”
Σύμφωνα με πληροφορίες στην ομιλία του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε τα εξής:
“Οι λεγόμενοι θεσμοί εφαρμόζουν εδώ και τέσσερις μήνες το μαρτύριο της σταγόνας σε βάρος του ελληνικού λαού κα μια από τις πιο φρικτές εκβιαστικές πρακτικές στα παγκόσμια χρονικά. Αυτή την ώρα η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί σε βάθος και να προετοιμάσει τον ελληνικό λαό για την περίπτωση που δε θα υπάρξει μια συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά μας.
Η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη και να ετοιμάσει τον ελληνικό λαό για να εφαρμοστεί κάθε δυνατή εναλλακτική λύση προκειμένου να αποτραπούν νέα μέτρα και ιδιωτικοποιήσεις. Να εφαρμοστεί κάθε δυνατή εναλλακτική λύση για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή ρευστότητα και να επιτύχει διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους χωρίς τα οποία δεν είναι δυνατό να ανακοπούν υφεσιακές τάσεις και να αναζωογονηθεί η οικονομία.
Κάθε εναλλακτική λύση που καταργεί παλιά μνημόνια και αποτρέπει νέας μορφής πειθαναγκασμούς είναι πολύ προτιμότερη από εξουθενωτικούς συμβιβασμούς γιατί δίνει ελπίδα και προοπτική στη χώρα”.
Ωστόσο, φέρεται να έχει θέσει και θέμα ιδιωτικοποιήσεων καλώντας την Κεντρική Επιτροπή να πάρει θέση κατά των ιδιωτικοποιήσεων σε λιμάνια, σιδηρόδρομους, αεροδρόμια και ακίνητα φιλέτα.
Ο Δημήτρης Στρατούλης, κατά πληροφορίες σημείωσε, «έτσι όπως πάμε δε θα πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ. Αυτό όμως δεν αρκεί γιατί μπορεί να εντάσσεται και στο δικό τους σχέδιο. Πρέπει να το εντάξουμε σε ένα δικό μας σχέδιο», ζήτησε την ερχόμενη εβδομάδα να κατατεθούν τα νομοσχέδιο Σκουρλέτη και το νομοσχέδιο για τη μη μείωση των επικουρικών συντάξεων γιατί, με κάθε ενδεχόμενο η κυβέρνηση θα έχει τον κόσμο μαζί της.
Ο υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος υπερασπίστηκε τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς και ενδεικτικά παρέπεμψε στην προειδοποίηση της κυβέρνησης ότι δεν είχε χρήματα για να πληρώσει το ομόλογο της 12ης Μαϊου (το οποίο κινητοποίησε το ΔΝΤ για εξεύρεση λύσης).
Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να κατατεθεί ενώ πρόσθεσε ότι η συμφωνία δε θα πρέπει να αποτιμηθεί “στατικά”, διότι “ο κόσμος καταλαβαίνει ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης μπορεί να εφαρμοστεί σε 4 χρόνια”.
Ο Αντώνης Νταβανέλλος (ΔΕΑ), σημείωσε ότι “η συμφωνία έχει περιγραφεί” δηλαδή, η καλύτερη συμφωνία θα είναι να υπάρξουν μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και να αφήσουμε το ασφαλιστικό για το μέλλον, οπότε το ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά. Ο ίδιος εκτίμησε ότι “πρέπει να υπάρξει σχεδιασμένη ρήξη” γιατί διαφορετικά “θα καταρρεύσουμε”, καθώς και να συναποφασιστεί στο κόμμα “πώς θα βγούμε από την παγίδα που μας στήνουν”.
Ο Ρούντι Ρινάλντι (ΚΟΕ) σημείωσε ότι υπάρχει απομάκρυνση από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. “Οδηγούμαστε σε μνημονιακή εμβάθυνση” προειδοποίησε συμπληρώνοντας πως η εφαρμογή αυτής της πολιτικής θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρήξη με τα λαϊκά στρώματα. Ανάφερε επίσης, ότι την ΠΝΠ, την πώληση του ΟΛΠ και των λιμανιών “θα τα βρούμε μπροστά μας”, ενώ διερωτήθηκε αν τα υπουργεία άμυνας κι εξωτερικών λειτουργούν αυτόνομα το τελευταίο διάστημα.
Κωνσταντοπούλου: “Δε μπορεί να υποστηριχθεί η επιλογή Ταγματάρχη”
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην ομιλία της, σύμφωνα με πληροφορίες, σημείωσε ότι είναι “ζήτημα δημοκρατίας και όχι οικονομίας η διαπραγμάτευση”, και πως “χρέος μας να ενισχύσουμε την κυβέρνηση να φέρει εις πέρας τη λαϊκή εντολή. Η διαπραγμάτευση δε μπορεί να καταλήξει ούτε σε διαχείριση ούτε σε ενσωμάτωση” .
Η ίδια πρότεινε την αξιοποίηση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους, η οποία, όπως είπε “μπορεί να ζητήσει αναστολή πληρωμής χρέους μέχρι να τελειώσει το έργο της”. Όσον αφορά το καυτό θέμα των ημερών, την ΕΡΤ σημείωσε πως “δε μπορεί να υποστηριχτεί η επιλογή Ταγματάρχη και το έχω πει και στον πρωθυπουργό” και ζήτησε να μην γίνονται επιλογές φθαρμένων προσώπων. Τέλος, αρνήθηκε ότι υπάρχει σύγκρουση με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, αλλά ζήτησε “να είμαστε πιο συλλογικοί”.
“Να υπάρξει μεγαλύτερη σύνδεση κόμματος – κυβέρνησης”
Μια τροπολογία για τις σχέσεις κυβέρνησης και κόμματος κατέθεσαν 5 μέλη της «κίνησης των 53». Ειδικότερα την τροπολογία υπογράφουν οι Φάνης Κουρεμπές, Πάνος Λάμπρου, Χρήστος Λάσκος, Χαρά Ματσούκα, Ελένη Σταματάκη και αναφέρει τα εξής:
“Μπροστά στη σύγκρουση με τους δανειστές και τους εγχώριους υποστηρικτές τους, αυτός που θα δώσει τη μεγάλη μάχη είναι το κόμμα, μαζί με την κοινωνία και τα κινήματα που πρέπει να υπερασπιστούν τις επιλογές τους. Η κυβέρνηση οφείλει ν δρα σε στενή σχέση με το κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα και με τις επιλογές της να εμπνέει την κοινωνία και το κίνημα. Παρά τις θετικές κινήσεις της, που σε αρκετές περιπτώσεις άνοιξαν δρόμους και μας έκαναν να νιώσουμε υπερηφάνια, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και σοβαρές αστοχίες σε πολιτικές επιλογές, σε επιλογές προσώπων και ρητορικής, που έχουν δημιουργήσει προβληματισμό τόσο στο κόμμα όσο και στα κοινωνικά κομμάτια που μας υποστηρίζουν. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στον εκδημοκρατισμό του κρατικού μηχανισμού, αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα προβλήματα που δημιουργούν δομές και θύλακες του προηγούμενου μνημονιακού και συντηρητικού καθεστώτος, δίνοντας ένα άλλο παράδειγμα αριστερής διακυβέρνησης.
Ενόψει των δυσκολιών που έχουμε μπροστά μας είναι απαραίτητη η ενίσχυση της σύνδεσης της κυβέρνησης με το κόμμα, έτσι ώστε με καλύτερες προϋποθέσεις να πετύχουμε το στόχο μας κι εντέλει να νικήσουμε”.
Σημειώνεται ότι λίγη ώρα πριν ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες, ζυμώσεις οδήγησαν σε σύμπλευση της ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι (για πρώτη φορά) με το κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας στο οποίο έγινε δεκτή προσθήκη της για το ρόλο του λαϊκού παράγοντα. Ειδικότερα αναφέρεται:
“Είναι σημαντικό το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση να απευθυνθεί ανοιχτά στο λαό, περιγράφοντας όλα τα δεδομένα, με στόχο αφενός τον απεγκλωβισμό της κοινωνίας από λογικές μονοδρόμων και αφετέρου για να διαμορφώσει αποφασιστικά τους όρους ενός πολιτικού κινήματος διεξόδου, το οποίο θα αγωνιστεί για μια άλλη πορεία από αυτήν που επιχειρούν να διαμορφώσουν με τετελεσμένα οι δανειστές. Για να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα η οποία μπορεί να παράγει, να δημιουργεί, να ζει, να είναι κυρίαρχη”.
Το κείμενο, μετά και την προσθήκη , υπογράφεται από 3 μέλη της ΚΟΕ και 6 μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας και συγκεκριμένα τους Λουκά Αξελό, Αλέκο Καλύβη, Δημήτρη Κοδέλα, Πάνο Κοσμά, στάθη Λεωτσάκος, Αντώνης Νταβανέλλος, Σόφη Παπαδόγιαννη, Γιώργος Σαπουνάς, Ελένη Σωτηρίου.