Έντονες αναταράξεις υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη μίνι σύνοδο Κορυφής, με το ερωτηματικό της κομματικής πειθαρχίας να αιωρείται ακόμη
Αλέξης Μητρόπουλος
Αναπόφευκτα χαρακτήρισε τα επερχόμενα μέτρα σε ασφαλιστικό και εργασιακό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος.
Όπως εκτίμησε, μετά την «μίνι» Σύνοδο Κορυφής των «5» στο Βερολίνο, η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να γλιτώσει και την πέμπτη αξιολόγηση, ενώ υποστήριξε ότι η πρόταση που θα δοθεί στην Αθήνα θα έχει χαρακτήρα τελεσιγράφου.
Γίάννης Μπαλάφας
Από την πλευρά του ο Γιάννης Μπαλάφας κράτησε αποστάσεις από τη θέση του Αλέξη Μητρόπουλου επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση δεν συμφώνησε καμία 5η αξιολόγηση στις 20 Φεβρουαρίου λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Μερικά ζητήματα στη συμφωνία αυτή έχουν μια σχετική ασάφεια. Πάνω εκεί ο ειδικός περί τα ζητήματα κ. Μητρόπουλος έχει μια ερμηνεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά η όποια ερμηνεία είναι σωστή. Εάν ήταν τόσο κακή η συμφωνία που εξυπηρετούσε τόσο πολύ τους δανειστές γιατί δεν τη δέχθηκαν και να προχωρήσουμε και υπαναχώρησαν;».
Νίκος Φίλης
Επιμένει η κυβέρνηση πως εάν τυχόν συμφωνία δεν ψηφιστεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα προσφύγει σε κάλπες, αφού θα έχει χάσει τη δεδηλωμένη, όπως και -επί της ουσίας- ότι στη σχετική ψηφοφορία θα ισχύσει η κομματική πειθαρχία.
Ερωτώμενος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για το εάν θα ισχύσει η κομματική πειθαρχία, αλλά και αν είναι δυνατόν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «να ρίξουν» την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τονίζει στο Real.gr:
«Θα ψηφίσουμε στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα. Η μειοψηφία θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Σε μας η πειθαρχία είναι συνειδητή και δεν επιβάλλεται από τον αρχηγό. Άλλωστε, τα σενάρια της αριστερής παρένθεσης τα επεξεργάζεται και τα επιδιώκει το μνημονιακό μπλοκ, οι μνημονιακές δυνάμεις, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο».
«Είναι σαφές πως εάν 12 βουλευτές δεν ψηφίσουν τη συμφωνία και η δύναμη της κυβέρνησης είναι 150, θα υπάρξει άμεση προσφυγή στις κάλπες», δηλώνει χαρακτηριστικά στο Real.gr ο Ν. Φίλης.
Αριστερή Πλατφόρμα
Κατά τη διάρκεια της μίνι Συνόδου κορυφής η αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιεύει κείμενο λέγοντας πως η συμφωνία με τους εταίρους είναι τελεσίγραφο.
Το κείμενο που έχει τίτλο: “Τελεσιγραφική συμφωνία σκληρών μέτρων ετοιμάζουν οι “θεσμοί” σε βάρος της χώρας”, ανέβηκε στο iskra, που αντηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, στις 00:32 και έχει την υπογραφή του Σπύρου Βρανα.
Το κείμενο, σε πολύ σκληρούς τόνους, χαρακτηρίζει “ιμπεριαλιστική τριάδα” Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ, τονίζοντας πως το μόνο που τους νοιάζει είναι να πληρωθούν στο ακέραιο οι πιστωτές και να γλιτώσει την κρίση η ευρωζώνη. “Η συμφωνία ή θα είναι συμβατή με το πρόγραμμα ή δεν θα υπάρξει”, αναφέρει το κείμενο.
Επισημαίνεται δε ότι οι δανειστές ετοιμάζονται να στείλουν στην Αθήνα τελεσίγραφο για συμφωνία take it of leave it. Καλεί δε την κυβέρνηση να πάει σε ρήξη.
“Σ' αυτές τις κρίσιμες στιγμές που οι εκβιασμοί των δανειστών γίνονται όλο και πιο απροκάλυπτοι, ένα μόνο δρόμο έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση και αυτό θα πράξει: Να απορρίψει τα «τροϊκανά» τελεσίγραφα, να στηριχτεί στο λαό και να δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση πως η όποια συμφωνία είτε θα είναι συμβατή με το πρόγραμμα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τη λαϊκή εντολή της 25η Ιανουαρίου, είτε δεν θα υπάρξει”, τονίζεται χαρακτηριστικά.
Γιάννης Δραγασάκης
Ο Γιάννης Δραγασάκης με ανάρτησή του στο Twitter κάνει λόγο ότι: “Ως κυβέρνηση ούτε δεχόμαστε τελεσίγραφα ούτε υποκύπτουμε σε εκβιασμούς”
Δημήτρης Παπαδημούλης
Απάντηση στα γερμανικά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τελεσίγραφο των θεσμών προς την Αθήνα έδωσε το πρωί ο Δημήτρης Παπαδημούλης με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδεται από το Βερολίνο, μετά το τέλος του δείπνου των «5» (Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι), δόθηκε τελεσίγραφο προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν υπάρχει συμφωνία αν δεν ληφθούν μέτρα που θα συνεπάγονται πολιτικό κόστος.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε σχετικά: