Οι προσφυγές στο ΣτΕ για την εξόρυξη  χρυσού εκδικάζονται σήμερα από τις 10 το πρωί.

Συγκέντρωση πραγματοποιείται αυτή την ώρα έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ στις 6 το απόγευμα οι φορείς που αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού προγραμματίζουν νέα συγκέντρωση στο σταθμό του Μετρό Αμπελοκήπων στη Λ. Αλεξάνδρας και πορεία προς το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Στο κάλεσμά τους οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και η Επιτροπή αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής) αναφέρουν ότι περισσότεροι από 350 αγωνιστές διώκονται, με μόνη ουσιαστική κατηγορία ότι αντιστάθηκαν στη λογική «επενδύσεις με κάθε κόστος» και άσκησαν το δικαίωμα να προστατέψουν τον τόπο τους.


Την ευθύνη για την κατάσταση αυτή, οι Επιτροπές, την χρεώνουν τόσο την κυβέρνηση όσο και τη δικαιοσύνη και καλούν τους δικαστές να αποδώσουν δικαιοσύνη, με βάση «τη νομοθεσία, το δημόσιο-κοινωνικό συμφέρον, το κοινό περί δικαίου αίσθημα – και όχι βάσει των συμφερόντων των επενδυτών».

«Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να είναι θεατής στο έγκλημα που συντελείται και να αναλάβει τις πολιτικές και ηθικές ευθύνες που συνεπάγεται η καταστροφή μιας ολόκληρης περιοχής» τονίζεται στο δελτίο τύπου το οποίο καταλήγει:  «η κυβέρνηση οφείλει να επιδείξει την πολιτική βούληση που χρειάζεται – και προεκλογικά είχε διατυπωθεί ξεκάθαρα – , ώστε να επιλυθεί άμεσα και δια παντός αυτό το ζήτημα.»