Νέα συνάντηση Γιούνκερ - Τσίπρα - Ντάισελμπλουμ στις Βρυξέλλες. Ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αφήνουν στελέχη της κυβέρνησης
Σε εξέλιξη βρίσκεται στο εσωτερικό του
ΣΥΡΙΖΑ ο διάλογος για τα μέτρα που πρέπει να αποδεχτεί ή όχι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Ο πρωθυπουργός μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει σειρά διαβουλεύσεων με κυβερνητικά στελέχη. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τη Βουλή στις 18:30 της Παρασκευής για τις προτάσεις των δανειστών στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για συμφωνία με τους εταίρους.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξετάσει με στελέχη της κυβέρνησης τα επόμενα βήματα αλλά και το σχεδιασμό της διαπραγματευτικής στάσης της κυβέρνησης εν όψει της νέας συνάντησης Γιούνκερ – Τσίπρα – Ντάισελμπλουμ που προανήγγειλε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς, για τις επόμενες μέρες.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο στην νέα συνάντηση να συμμετέχουν και άλλοι αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Δηλώσεις για την ενδεχόμενη συμφωνία έκαναν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, χωρίς να αφήνουν περιθώρια υποχωρήσεων στην κυβέρνηση. Ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αφήνουν αρκετές από αυτές.
«Η ΔΕΗ δεν τεμαχίζεται και δεν πωλείται», ξεκαθάρισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της ΔΕΗ, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ μέσω της αύξησης του ΦΠΑ.
Ο Π. Λαφαζάνης επανέλαβε ότι «απόφαση της κυβέρνησης» είναι ότι η συμφωνία θα είναι συμβατή με το πρόγραμμα της κυβέρνησης και δεν θα επιφέρει νέα βάρη στους πολίτες και νέα λεηλασία στον λαό.
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης εκτίμησε ότι θα υπάρξει μείωση του κόστους ενέργειας και για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά. «Αν θέλουμε να ανοίξουμε το δρόμο για να βγούμε από την κρίση από τα πρώτα μελήματα είναι να μειώσουμε το κόστος της ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά» είπε χαρακτηριστικά.
Δύσκολο χαρακτήρισε το επίτευγμα για σχεδιασμό προγράμματος προκειμένου να μειωθούν οι τιμές ενέργειας σχετικά σύντομα, όμως ανέφερε ότι «προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προσπάθειά μας και μπορούμε να κάνουμε βήματα, διότι το βάρος για την οικονομία είναι δυσβάσταχτο».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στα «Παραπολιτικά» έκανε λόγο για «πολύπλοκη διαπραγμάτευση που δυναμιτίζεται από την εσωτερική διαφωνία των δανειστών», όμως εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Επανέλαβε πως δεν θα αλλάξει τίποτα στα νησιά έως το Σεπτέμβριο, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά ΦΠΑ 23% για το ηλεκτρικό ρεύμα.
Νωρίτερα όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν υπάρχει ρήξη με τους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «υπάρχει διαπραγμάτευση», ενώ με παρόμοιο τρόπο απάντησε στην ερώτηση για το αν αύριο η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ, αφού αρκέστηκε να πει ότι «το ελληνικό δημόσιο στοχεύει πάντα στην αποπληρωμή όλων των δικαιούχων».
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν εκλογές, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός έδωσε σαφέστατη εντολή στην κυβέρνηση μας».
«Για τη ΔΕΗ είμαι κάθετα αντίθετος. Για ένα λιμάνι ή τους σιδηροδρόμους, θα έλεγα ότι θα εκτιμήσω πρώτα τις προσφορές των ιδιωτών» είπε αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις.
Σκηνικό αδιεξόδου βλέπει ο Αλέξης Μητρόπουλος, ενώ χαρακτήρισε μονόδρομο την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές στον απόηχο της συνάντησης Τσίπρα-Γιούνκερ, αλλά και των σκληρών μέτρων που ζητούν οι δανειστές, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
«Ή συνεχίζουμε σε αδιέξοδες διαπραγματεύσεις, ή ρωτάμε τον λαό πού πρέπει να πάμε. Όχι ερώτηση “ευρώ ή δραχμή” αυτό θα ήταν τραγωδία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Είναι το mail Χαρδούβελη επί δύο» ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος για τα μέτρα που έχουν ζητηθεί.
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κυριάρχησε η ακραία γραμμή Σόιμπλε και Λαγκάρντ, ενώ άφησε αιχμές και για τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Η δόση της 6ης Ιουνίου στο ΔΝΤ πρέπει να πληρωθεί, ενδεχομένως για να κερδίσει η Αθήνα κάποιο χρόνο, εκτίμησε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, ενώ παράλληλα, δεν απέκλεισε την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, ώστε να ενισχυθεί η θέση της χώρας.
Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί τα όσα ζητήθηκαν από τους πιστωτές.
«Αν όσα έγιναν γνωστά επιβεβαιωθούν, δεν μπορούμε να τα αποδεχθούμε» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θεόδωρος Δρίτσας και τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν θα παραδοθεί στις απαιτήσεις των δανειστών.
«Εάν πιεστούμε για να υπογράψουμε τελεσίγραφο είναι σαφές ότι δεν το υπογράφουμε και θα ζητήσουμε από τον λαό να εκφράσει άποψη. Θα προτείνουμε να καταψηφιστεί το τελεσίγραφο» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ
Νίκος Φίλης, μιλώντας στο Mega. Νωρίτερα είχε καταθέσει την πρόταση, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, να πληρώσει η κυβέρνηση κατά προτεραιότητα μισθούς και συντάξεις έναντι των υποχρεώσεων της χώρας προς το ΔΝΤ.
Ο Κώστας Χρυσόγονος μιλώντας στον Real FM, τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετος με οποιοδήποτε ενδεχόμενο υιοθέτησης των όσων προτάθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση.
Είναι σαφώς χειρότερο από το mail Χαρδούβελη τόνισε για το πακέτο μέτρων που προτάθηκε στην ελληνική κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει λαϊκή εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση, ούτε για ρήξη, ούτε για να υπογράψουν τέτοια μέτρα.
Πιο λογικό βλέπει το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος, ο κ. Χρυσόγονος, αντί για εκλογές, το οποίο όπως είπε μπορεί να γίνει και πολύ συντομότερα.
«Είμαι υπέρ της άποψης του Μηλιού για την καθυστέρηση πληρωμής στο ΔΝΤ. Προηγείται ο λαός…» είπε το πρωί η Ραχήλ Μακρή στον ΑΝΤ1.
Τον δρόμο για «να εξυπηρετείται ο λαός και οι υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στο λαό που είναι η παιδεία, η υγεία, οι συντάξεις και οι μισθοί» έδειξε η κ. Μακρή στην περίπτωση που συνεχίσουν οι εκβιασμοί.
Λίγο μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής,
Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι
«η στήριξη του Τσίπρα είναι πατριωτικό καθήκον».
Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης αναφερόμενος στη Βουλή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, τόνισε ότι «η χώρα έχει δυνατότητες και εναλλακτικές λύσεις και δημοκρατικές διεξόδους για να τοποθετηθεί ο λαός. Υπάρχουν εναλλακτικές που στοιχίζουν λιγότερο από το να υπογράψουμε μία τέτοια επαίσχυντη και κατάπτυστη συμφωνία».
«Η χώρα δεν θα χαθεί αν δεν υποχωρήσουν οι δανειστές» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Δεν περνάνε» οι προτάσεις των δανειστών για το ασφαλιστικό σύστημα είπε ο Δ. Στρατούλης και πρόσθεσε ότι «όλο το πακέτο είναι απορριπτέο από την κυβέρνηση. Δεν θα συνεχίσουμε τις πολιτικές της λιτότητας που φτωχοποίησαν και ανεργοποίησαν την κοινωνία και το λαό, που ταπείνωσαν τη χώρα».
Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξήγησε την αδιάλλακτη στάση κυρίαρχων κύκλων ανάμεσα στους δανειστές:
«Γνωρίζουμε γιατί το κάνουν αυτό. Δεν θέλουν να αναγνωρίσουν το λάθος τους για τις μνημονιακές πολιτικές και την λιτότητα. Θέλουν να συντρίψουν την οποία αντίσταση υπάρχει στις πολιτικές της αιώνιας λιτότητας, να συνεχίσουν ένα καθεστώς νεοαποικιοκρατίας στη χώρας».
Για ένα μεγάλο «πόλεμο» που διεξάγεται έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας
Πάνος Σκουρλέτης στη Βουλή. Απαντώντας στη Βουλή σε ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη και Θανάση Βαρδαλή, μίλησε για «ακήρυχτο πόλεμο» που γίνεται με όλα τα σύγχρονα μέσα του καπιταλισμού και ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς αμφισβητεί τον «σύγχρονο, επιθετικό καπιταλισμό».
To πλήρες έγγραφο που απέστειλε η Ελλάδα στα τεχνκά κλιμάκια: