Στην εσχάτη των ποινών καταδίκασε δικαστήριο της Αιγύπτου τον πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, για την υπόθεση της μαζικής απόδρασης από τις φυλακές το 2011. Σε θάνατο καταδικάστηκε για την ίδια υπόθεση και ο πνευματικός ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε
Ο Μ. Μόρσι
Αμφότεροι καταδικάστηκαν επίσης σε ισόβια κάθειρξη 25 ετών με την κατηγορία της συνωμοσίας με ξένες οργανώσεις.
Η εισήγηση του δικαστηρίου για τη θανατική ποινή του ισλαμιστή πρώην προέδρου είχε μεταβιβαστεί τον Μάιο στον Μεγάλο Μουφτή Σάουκι Αλάμ, τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας – όπως ορίζει ο νόμος για τις θανατικές ποινές.
Ο Μόρσι και οι συγκατηγορούμενοί του είχαν ήδη καταδικαστεί για δολοφονίες και απαγωγές αστυνομικών, για επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της Αστυνομίας και για αποδράσεις από φυλακές στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης κατά του τότε προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης σε θάνατο τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Χάιρατ ελ Σάτερ, Μοχάμεντ ελ Μπελτάγκι και Αχμεντ Αμπντελάτι για την ίδια υπόθεση της συνωμοσίας. Ακόμη 13 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ερήμην εις θάνατον. Οι ποινές μπορούν να εφεσιβληθούν.
Ανατράπηκε το 2013
Ο Μόρσι ήταν ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου και ανατράπηκε από τον Στρατό το 2013. Ο ίδιος έχει επαναλάβει σε όλους τους τόνους ότι η νομική διαδικασία σε βάρος του είναι παράνομη, μέρος του πραξικοπήματος τού πρώην ηγέτη του Στρατού και νυν προέδρου Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.
Άμεση υπήρξε η αντίδραση της Μουσουλμανικής Αδλεφότητας, η οποία χαρακτήρισε τις δικαστικές αποφάσεις άκυρες και κάλεσε μέσω Facebook σε «λαϊκή εξέγερση» την Παρασκευή.
Στο ίδιο μήκος κύματος, σχολιάζοντας την απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για αναμενόμενη «πολιτική» ετυμηγορία από το καθεστώς της Αιγύπτου. «Δεν υπάρχει νόμος, δεν υπάρχει δικαιοσύνη», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.