του Κώστα Εφήμερου
Ο Προκόπης Παυλόπουλος, γνωστός στον ελληνικό λαό μέχρι τότε με το χαϊδευτικό του «Πάκης», επιλέχθηκε με την δικαιολογία της εθνικής ομοψυχίας. Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση θέλησε να αποδείξει ότι δεν σκόπευε να λειτουργήσει «εκδικητικά» στην λειτουργία του κράτους. Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσίαση της πρότασής του είχε αναφέρει ότι «πολύ εύλογα μέρος της κοινωνίας θέλει έναν αριστερό Πρόεδρο της Δημοκρατίας» αλλά η δική του ηγεσία ενδιαφερόταν για το σύνολο των Ελλήνων.
Προβληματισμό που δεν φαίνεται να συμμερίζεται ιδιαίτερα ο ίδιος ο Προκόπης Παυλόπουλος που σε συνέντευξή του δήλωσε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί να είναι πρόεδρος μια χώρας που δεν έχει για νόμισμα το Ευρώ. Ίσως θα πρέπει κάποιος να ενημερώσει τον ΠτΔ ότι περίπου ένας στους δύο, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις το διανοείται, ακόμα και όταν δηλώνει ότι θα επιθυμούσε το αντίθετο.
Ο Αλέξης Τσίπρας πριν από περίπου ένα μήνα μιλώντας στην Βουλή αναγνώρισε το λάθος της κυβέρνησης το βράδυ της 20ης Φλεβάρη λέγοντας ότι αρκέστηκε στην προφορική δέσμευση του Διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, η οποία όμως αργότερα διαψεύστηκε. Ίσως τώρα να άρχισε να μετανιώνει και για την επιλογή της 17ης του ίδιου μήνα, αφού ο κύριος Παυλόπουλος σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα θεσμικά του όπλα προκειμένου να κρατήσει τη χώρα εντός της Ευρωζώνης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την δυνατότητα να προκαλέσει εκλογές με την παραίτησή του. Η δημόσια αναφορά του περί εξάντλησης των θεσμικών του όπλων λοιπόν μπορεί να ερμηνευτεί -χωρίς υπερβολές- ως ένας εκβιασμός προς τον Αλέξη Τσίπρα που αύριο θα κληθεί να πετύχει μια συμφωνία με τους δανειστές της χώρας. Ο Προκόπης λέει στον Αλέξη ότι αν δεν έρθεις σε συμφωνία μην διανοηθείς να προσπαθήσεις μια συντεταγμένη έξοδο από το Ευρώ. Η μόνη σου επιλογή είναι οι εκλογές.
Φυσικά κανένας δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να ασκεί τα καθήκοντά του στα πλαίσια που του επιτρέπει το Σύνταγμα. Άλλωστε αυτή ήταν και η κριτική που ασκήσαμε στον Κάρολο Παπούλια: ότι σε αναντιστοιχία με τις επιθυμίες του λαού στήριξε μια κυβέρνηση παίρνοντας μέτρα εναντίον τους, μέτρα που όπως αποδεικνύεται από την σημερινή κατάσταση δεν έσωσαν, ούτε καν βελτίωσαν τις προοπτικές τους.
Έτσι και ο νέος Πρόεδρος που επιλέχθηκε με το σκεπτικό της εθνικής ομοψυχίας φαίνεται απλά να εκπροσωπεί το συντηρητικό τμήμα της κοινωνίας και όχι το σύνολο των Ελλήνων.
Δεν είμαι ιδιαίτερα μορφωμένος, ούτε έχω διαβάσει πολλά ιστορικά βιβλία, ωστόσο μου φαίνεται αδιανόητο ότι ο Πρόεδρος της χώρας συνδέει την ίδια την έννοια του έθνους με μια νομισματική αξία λίγο μόνο ετών. Και επειδή οι εθνικοί μας ποιητές μιλούσαν για άλλου είδους αξίες, όπως η ελευθερία και η δημοκρατία θα συμβούλευα τον Πάκη να σκεφτεί καλύτερα πώς θα ήθελε να γραφτεί στην ιστορία.