Δύο επιπλέον ημέρες διήρκεσε η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στη Νότιο Αφρική, όπου μετά από μαραθώνιες συνομιλίες, οι αντιπρόσωποι των 190 χωρών που συμμετείχαν κατέληξαν σε συμφωνία μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τους μεγαλύτερους ρυπαντές.

Η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και θα επεκτείνει τα μέτρα για την προστασία του πλανήτη μέχρι το 2017, καθώς οι δεσμεύσεις για το Πρωτόκολλο του Κιότο λήγουν το 2012.

«Σώσαμε το αύριο σήμερα», δήλωσε στο τέλος της διάσκεψης η Μαϊτέ Νκοάνα-Μασαμπάνε, υπουργός Διεθνών Σχέσεων της Νοτίου Αφρικής, ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα. «Ήρθαμε εδώ με ένα σχέδιο Α και κλείσαμε τη διάσκεψη με αυτό το σχέδιο Α για τη διάσωση του πλανήτη, για το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας».

Η  Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότιος Αφρική εξέφρασαν, όμως τις αντιθέσεις τους στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη με μία νομικά δεσμευτική λύση και αυστηρά χρονοδιαγράμματα.
Όπως επισήμανε η Ινδή υπουργός Περιβάλλοντος πρέπει και οι ανεπτυγμένες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές, κάτι που δεν έχουν κάνει ως τώρα. Με αυτή θέση συμφωνούσε και η Κίνα.

Σύμφωνα με την «πλατφόρμα του Ντέρμπαν», οι διαπραγματεύσεις πάνω στο νέο πλαίσιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2015 με ένα επίσημο κείμενο. Έπειτα, οι κυβερνήσεις θα έχουν στη διάθεσή τους πέντε χρόνια για να το επικυρώσουν.

Το αποτέλεσμα της διάσκεψης θεωρείται σημαντικό κατόρθωμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είχε προτείνει μια νέα συνθήκη και ζητούσε έναν «οδικό χάρτη» σε αυτήν την κατεύθυνση.