Όπως αποκάλυψε από νωρίς το πρωί το TPP η ενσωμάτωση της οδηγίας για τις τράπεζες που είχε συμπεριληφθεί στα προαπαιτούμενα της συμφωνίας δεν μπορούσε να σημαίνει κάτι άλλο από κούρεμα καταθέσεων
Menelaos Myrillas / SOOC
Τον δρόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσω και της συνεισφοράς των μετόχων, ομολογιούχων και καταθετών τους ανοίγει η ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας (bail in) στο ελληνικό δίκαιο που προβλέπει η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.
Η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (BRRD) με την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τις 22 Ιουλίου, σύμφωνα με το ert.gr. Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι η κοινοτική ντιρεκτίβα είχε ζητηθεί να γίνει νόμος του κράτους από την 1η Ιανουαρίου του 2015 όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Οι κοινοτικοί νόμοι επιτρέπουν «κούρεμα» μόνο για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Το «κούρεμα» θα πάρει την μορφή παροχής νέων μετοχών της τράπεζας αντί ρευστού. Αν, π.χ. το «κούρεμα» είναι της τάξης του 20%, ο κάτοχος του λογαριασμού θα λάβει 20.000 ευρώ σε μετοχές σε περίπτωση που το υπόλοιπο είναι 200.000 ευρώ.
Με βάση το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, το bail in ή «κούρεμα» των καταθέσεων δεν προβλέπεται, όμως, τραπεζίτες αφήνουν το ενδεχόμενο ανοικτό σε περίπτωση ανάγκης αν δεν υπάρχουν λεφτά για την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η Ελληνική Βουλή θα πρέπει να περάσει το σχετικό νόμο που θα επιτρέπει το «κούρεμα» των καταθέσεων, σε μια τέτοια περίπτωση.