Σε καλό κλίμα – παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις- πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι η συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Αν και κάποιοι κυβερνητικοί κύκλοι έκαναν λόγο για επισημάνσεις του πρωθυπουργού, περί «θεσμικής δυσαρμονίας», αυτά διαψεύδονται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου. Επίσης και όλα τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία υπήρξαν διαφωνίες και ενστάσεις.
Ειδικά η φημολογία και τα δημοσιέυματα περί του ότι ο πρωθυπουργός «τα έψαλλε» στην Ζ.Κωνσταντοπούλου, για την μέχρι τώρα δραστηριότητα της, αποδίδονται σε «ευσεβείς πόθους». Υπενθυμίζουμε ότι η συνάντηση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Βουλής πραγματοποιήθηκε σήμερα (Πέμπτη 23/7) λίγο πριν τη μία το μεσημέρι, ενώ την Τετάρτη η Ζ.Κωνσταντοπούλου καταψήφισε το 2ο πακέτο των προαπαιτούμενων για την συμφωνία με τους θεσμούς. Παράλληλα έκανε λόγο για καθεστώς εκβιασμών που ουσιαστικά υπονομεύει νομικά την όποια ισχύ της επικείμενης συμφωνίας.
Η συνάντηση
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις καθώς και η δυνατότητα λήψης σειράς θεσμικών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των στοιχείων εθνικής κυριαρχίας, παρά την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία. Οι πρωτοβουλίες θα αφορούν ζητήματα σχετικά με το δημόσιο χρέος καθώς και η δημιουργία προϋποθέσεων απεγκλωβισμού από τις σημερινές συνθήκες εκβιασμού.
Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός, δήλωσε ξεκάθαρα στην Πρόεδρο της Βουλής, ότι «είναι μακριά από μένα τα σενάρια μομφής και συλλογής υπογραφών, σε πείσμα αυτών που θέλουν αίμα. Δεν συναινώ σε αυτά».
Οι «αποστάσεις» του Προέδρου της Δημοκρατίας
Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως προκαλεί η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, να κρατήσει αποστάσεις από το ζήτημα που έθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου – μέσω της χθεσινής (σ.σ Τρίτη 22/7) επιστολής της- σχετικά με την συμβατότητα των νομοθετικών ρυθμίσεων που ουσιαστικά επιβάλλονται από τους «θεσμούς» ως προαπαιτούμενα για την σύναψη συνολικής συμφωνίας με το ελληνικό Σύνταγμα. Κυρίως εξαιτίας των δημόσια διατυπωμένων απόψεων του σε σχέση με το ζήτημα αυτό.
Να υπενθυμίσουμε ότι στην επιστολή που απέστειλε την Τετάρτη στον ΠτΔ (καθώς και στον πρωθυπουργό) η Ζ.Κωνσταντοπούλου επισήμαινε μεταξύ άλλων ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις (που ψηφίστηκαν) «δεν εγγυώνται την τήρηση του Συντάγματος, τη θωράκιση της δημοκρατικής λειτουργίας, την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας του Κοινοβουλίου». Επίσης ανέφερε πως «υπό καθεστώς εξόφθαλμου εκβιασμού από το εξωτερικό εισάγεται και μάλιστα με έλλειψη κάθε δυνατότητας τροποποίησης ένα νομοθέτημα με το οποίο επιχειρείται μείζον παρέμβαση στη λειτουργία της δικαιοσύνης»,
Στην απαντητική επιστολή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «η επιστολή αυτή εκφράζει προσωπικές σας απόψεις, αφού δεν έχει ληφθεί απόφαση του Σώματος προς αυτή την κατεύθυνση» καθώς και ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά το Σύνταγμα και την διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική, δεν θα είχε αρμοδιότητα και, άρα, δυνατότητα διαβίβασής της σε Ομολόγους του» τέτοιου είδους απόψεις. Δοθέντος ότι και στην περίπτωση αυτή ουδόλως η Βουλή των Ελλήνων εμποδίζεται ν’ απευθύνεται ευθέως προς αυτούς».
Παρόλα αυτά, για το συγκεκριμένο θέμα, ο Προκόπης Παυλόπουλος, με την ιδιότητα τόσο του βουλευτή όσο και του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου έχει αρθρογραφήσει αναλυτικά στο πρόσφατο παρελθόν.
- Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε σε άρθρο του στις 17 Φεβρουαρίου του 2015 σε άρθρο του με τίτλο «Η Νομική Φύση του Μνημονίου» αναφορικά με την ισχύ των μνημονίων και των νόμων που απορρέουν από αυτά. ‘Όπως σημείωνε ο Π.Παυλόπουλος «τόσο στη θεωρία όσο και στη νομολογία γίνεται, χωρίς την παραμικρή διαφοροποίηση, δεκτό ότι το Σύνταγμα υπερέχει και των κάθε μορφής διεθνών συμβάσεων. Με απλές λέξεις και όταν ακόμη, δια νόμου, οι διεθνείς συμβάσεις έχουν ενσωματωθεί στην έννομη τάξη μας, όσοι από τους κανόνες τους δεν συμβαδίζουν προς το Σύνταγμα είναι ανίσχυροι και, άρα, ανεφάρμοστοι. Υπό τα δεδομένα αυτά οι κανόνες του «Μνημονίου», αλλά και των επί μέρους νόμων, συμβάσεων και κανονιστικών πράξεων εφαρμογής του, που δεν συνάδουν προς το Σύνταγμα, είναι επίσης ανίσχυροι και ανεφάρμοστοι»
- Επίσης στις 26 Ιουνίου του 2014 σε άρθρο του στο περιοδικό «Επίκαιρα» ο Προκόπης Παυλόπουλος σημειώνει ότι «στην εφιαλτική «εποχή των Μνημονίων», όπως δρομολογήθηκαν δυστυχώς αναποτρέπτως μεταξύ 2010 και 2011, οι τότε «πολιτικοί ταγοί» -και τα ΜΜΕ που τους «συμπαραστάθηκαν» άνευ όρων και άνευ ορίων, όλως δε «τυχαίως» τα ίδια που σήμερα «προειδοποιούν» τους δικαστικούς λειτουργούς- πήραν κρίσιμες κι άκρως επώδυνες κοινωνικώς αποφάσεις, αγνοώντας προκλητικώς τις επιταγές του Συντάγματος».
- Τέλος σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα Newsbomb στις 15 Σεπτεμβρίου του 2013 αναφέρει σχετικά με τον «εθνικό νομοθέτη» των τότε μνημονιακών κυβερνήσεων πως «η θεσμική στάση που αυτός επιδεικνύει είναι νοσηρή, καθώς παραδίδεται αμαχητί σε ένα καθεστώς νομοθέτησης υπό τα καυδιανά δίκρανα της μέσω Μνημονίων δημοσιονομικής πειθαρχίας».