Αναλυτικά, στην Αθήνα πρόκειται να βρεθούν τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προκειμένου να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις.
Επίσης, αναμένονται τα κλιμάκια στελεχών του ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο διευκρίνισε ότι αναμένει ειδική πρόσκληση από την ελληνική πλευρά η οποία να απευθύνεται αποκλειστικά σε αυτό και όχι στο σύνολο των θεσμών.
Στην πρόσκληση, η κυβέρνηση καλείται να αναφέρει αν η Ελλάδα θέλει να συνεχιστεί το υφιστάμενο πρόγραμμα που λήγει τον Μάρτιο του 2016 ή αιτείται νέο δανειακό πρόγραμμα.
Συμβούλιο υπό τον Γ. Δραγασάκη
Τις πολιτικές κατευθύνσεις της Αθήνας θα δίνει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, στο οποίο προεδρεύει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς.
Στις διαβουλεύσεις, η τρόικα δεν θα συναντάται με υπουργούς, αλλά με στελέχη υπουργείων υπό τον συντονισμό του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Χουλιαράκη.
Έγκριση πριν τις 18 Αυγούστου
Στόχος είναι η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί έως τις 12 Αυγούστου, ώστε η συμφωνία για το νέο δάνειο και το νέο Μνημόνιο να εγκριθεί από το Eurogroup και τα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης πριν τις 18 Αυγούστου.
Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει 5 δισ. ευρώ από τον ESM για να αποπληρώσει την ΕΚΤ για το ομόλογο 3,2 δισ. ευρώ που ωριμάζει στις 20 Ιουλίου. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που έως τις 20 Αυγούστου δεν υπάρξει συμφωνία η Ελλάδα δύναται να λάβει νέο δάνειο γέφυρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM).
Επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην ψηφισθούν νέα προαπαιτούμενα πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε αναμένεται η λήψη της πρώτης δόσης από το δάνειο του ESM.