Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά, ήταν κατηγορηματικός ως προς το ότι η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ, ούτε επεξεργάστηκε ποτέ τέτοιο σχέδιο.

Είχαμε σχέδιο διαχείρισης έκτακτης ανάγκης και οφείλαμε να το έχουμε, πρόσθεσε ο Α. Τσίπρας προσθέτοντας πως η αντιπολίτευση θα έπρεπε να εγκαλέσει την κυβέρνηση αν δεν προετοιμαζόταν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μάλιστα, κάλεσε τη Φ. Γεννηματά να θέσει το ερώτημα για σχέδιο εξόδου της χώρας στους θεσμούς και αναφέρθηκε σε σχέδιο της Κομισιόν 1.000 σελίδων, σε σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο -όπως είπε- είναι ακόμη πάνω στο τραπέζι- και σε δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup της Ρίγας περί plan B.

«Έπρεπε να σχεδιάσουμε άμυνες»

«Αν οι εταίροι και οι δανειστές προετοίμαζαν σχέδιο Grexit, εμείς δεν έπρεπε να σχεδιάσουμε τις άμυνές μας, στο ενδεχόμενο που γίνονταν πράξη οι απειλές;» ρώτησε την Φ. Γεννημαρά ο πρωθυπουργός.

Είναι σαν μια χώρα να είναι σε πόλεμο και να κατηγορείται το επιτελείο ότι σχεδίαζε τη διάταξη της άμυνας, συνέχισε ο Α. Τσίπρας.

«Αυτό που κάνετε είναι έξω και πέρα από κάθε λογική. Φυσικά και είχα δώσει προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης» είπε ο Α. Τσίπρας.

Στη συνέχεια ο Α. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ -αναφερόμενος στην περίοδο Βενιζέλου- λέγοντας ότι το κόμμα σας δεν διαπραγματεύθηκε και δεν προετοιμάστηκε ποτέ και για τίποτε, αλλά κάνατε τα μνημόνια ιδεολογία σας.

«Δεν είναι λαμόγιο ο Βαρουφάκης»

Αναφερόμενος στον τέως υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός τον υπερασπίστηκε λέγοντας ότι δεν θέλησε να πάει στη χώρα τα βράχια και «δεν έκρυβε λίστες στα συρτάρια του, όπως ο οι Βεννιζέλος και Παπακωνσταντίνου». «Μην ψάχνετε για σκάνδαλα στον Βαρουφάκη», τόνισε ο Α. Τσίπρας.

«Ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να έχει κάνει λάθη, μπορείτε να τον κατηγορείτε για ό,τι θέλετε, για τα πουκάμισά του, για την Αίγινα, δεν μπορείτε όμως να τον κατηγορείτε ότι είναι λαμόγιο, ότι ήθελε να πάει τη χώρα στα βράχια. Δεν έβγαζα τα λεφτά του στο εξωτερικό όπως ο πρώην υπ. Οικ., δεν έκρυβε τις λίστες στα συρτάρια του, δεν είχε αφορολόγητα σε τράπεζες της Ελβετίας όπως είχε στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά. Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού»

Σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του «ώστε το μεταναστευτικό ζήτημα να τύχει της αντιμετώπισης που αξίζει σε μια δημοκρατική και αλληλέγγυα Πολιτεία και να σταματήσει να είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης για εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων».

Αναφερόμενος στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο Πεδίον του Άρεως, δήλωσε ότι υπάρχει έλλειψη κονδυλίων και τόνισε πως λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν αν δεν αλλάξει η μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα κινδύνου για τη δημόσια υγιεινή.

«Μην την αδικείτε την υπουργό, έχει δίκιο όταν λέει ότι αν δεν αλλάξει η μεταναστευτική πολιτική ( της Ευρώπης) δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα επί της ουσίας με τέτοιες ροές.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη, σε δύσκολες συνθήκες. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Έχουν καταλύσει Αφγανοί πρόσφυγες, που κάποιοι έχουν δεσμούς σε άλλες χώρες της Ευρώπης και δεν έχουν ζητήσει ένταξη σε καθεστώς ασύλου.
Λόγω έλλειψης κονδυλίων, δεν έχει βρεθεί ακόμα χώρος, δρομολογούνται διαδικασίες για εύρεση χώρου εντός Αττικής.

Υπάρχει συνεννόηση με την Περιφέρεια και τον Δήμο, το ΚΕΕΛΠΝΟ, εθελοντές πολίτες – και αυτό πρέπει να το αναδείξουμε, είναι συγκινητική η προσπάθειά τους – και με τη διακριτική παρουσία της αστυνομικής αρχής. Βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες σε αναζήτηση τέτοιου χώρου. Δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας ή δημόσιας υγιεινής, προσπαθούμε άμεσα να επιλύσουμε το ζήτημα.