Σε συνέντευξη που παραχώρησε την ισπανική El Pais, ο τέως υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η δουλειά του στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως υπουργός, ήταν «ήταν να αναπτύξω τα καλύτερα δυνατά εργαλεία για όταν θα ελάμβανε αυτή την απόφαση. Υπήρχαν επιχειρήματα υπέρ του σχεδίου, υπήρχαν και επιχειρήματα για να μην πατηθεί το κουμπί».

Ερωτηθείς για τον λόγο που ο Α. Τσίπρας δεν προχώρησε σε αυτή την κίνηση, δήλωσε πως «η δουλειά αυτή ήταν η δουλειά ενός πρωθυπουργού» και ξεκαθάρισε πως αν ήταν στη θέση του κ. Τσίπρα, θα είχε προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. «Ναι (θα το έκανα) και το έχω πει δημοσίως αλλά ήμουν στην πλευρά της μειοψηφίας και σέβομαι την απόφαση της πλειοψηφίας».

«Σχεδιασμένη να αποτύχει η συμφωνία»

Αναφερόμενος στη συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, καώς η συμφωνία «είναι μέρος του σχεδίου Σόιμπλε», ο οποίος «θέλει να βάλει στην άκρη την Κομισιόν  και να δημιουργήσει ένα είδος υπερ-επιτρόπου για τη φορολογία με εξουσία να επεμβαίνει στις εθνικές κυβερνήσεις ακόμα και για χώρες που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα. Θα είναι ένας τρόπος για να υποτάξει τους πάντες σε πρόγραμμα».

«Το Παρίσι αποτελεί το μεγάλο έπαθλο»

Όπως ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης, το σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών «είναι να επιβληθεί ο Σόιμπλε όπου υπάρχει Τρόικα: στη Μαδρίτη, τη Ρώμη και κυρίως στο Παρίσι». Παράλληλα, ανέφερε ότι το Παρίσι αποτελεί το μεγάλο «έπαθλο» και «τον τελικό προορισμό για την Τρόικα». «Τo Grexit θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να επιβάλει τον φόβο που χρειάζεται προκειμένου να υποχρεωθούν σε συμβιβασμό Μαδρίτη, Ρώμη και Παρίσι. Τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα αποτέλεσαν μια ενδεικτική πράξη για το τι θα συμβεί σε όποιον υποταχθεί στις επιταγές της Τρόικας».

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εξέφρασε την ελπίδα του να μη συμβεί κάτι τέτοιο και τόνισε πως «περιμένω πολύ θόρυβο και στη συνέχεια αναφορές για αποτυχία επίτευξης των στόχο και την εμβάθυνση της ύφεσης που τελικά θα μεταφραστεί σε πολιτικά προβλήματα. Τότε θα δούμε αν η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει με την εφαρμογή του σχεδίου Σόιμπλε ή όχι».