Το «στρατηγικού χαρακτήρα» – όπως αποκαλείται από την κυβέρνηση- θέμα της παραμονής στο Ευρώ ή της καταφυγής σε εθνικό νόμισμα κυριαρχεί στην ατζέντα της δημόσιας αντιπαράθεσης κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ενώ τίθεται ευθέως το ερώτημα του αν οι υπαρκτές πολιτικές διαφωνίες οδηγούν πλέον σε «συνολική αμφισβήτηση» και το ρήγμα που έχει προκληθεί στον ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε «κενό». Από την Αριστερή Πλατφόρμα πάντως προαναγγέλλεται για μία ακόμη φορά η καταψήφιση της όποιας συμφωνίας προκύψει με τους δανειστές.

Στην «αντεπίθεση» περνούν δύο βασικοί υπουργοί της κυβέρνησης, αφού τόσο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς όσο και ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Πάνος Σκουρλέτης επισημαίνουν πως είναι καταστροφική επιλογή αυτή του εθνικού νομίσματος ενώ τονίζουν ότι μόνον η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαχειριστεί με προοπτική την κατάσταση που διαμορφώνεται.

«Εθνικό νόμισμα σε αυτές τις συνθήκες και χωρίς αποθεματικά ξένου συναλλάγματος θα σήμαινε τη σχεδόν άμεση προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και μάλιστα σκέτο. Και τότε ούτε τη λιτότητα ούτε τη σκληρή μνημονιακή ατζέντα θα μπορούσε η χώρα να αποφύγει» επισημαίνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην Real News ο Νίκος Παππάς. Μάλιστα προσθέτει πως  «η επιστροφή στη δραχμή δεν υπήρξε προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και το Grexit δεν υπήρξε ποτέ ούτε εντολή του ελληνικού λαού, ούτε της κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο δεν μπήκε από εμάς ως ερώτημα στο δημοψήφισμα» αναφέρει ο υπουργός, ενώ καθιστά σαφές ότι όποιος μιλά ακόμα και αυτήν τη στιγμή για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ υποστηρίζει ακούσια ή εκούσια τις ακραίες θέσεις μέρους των δανειστών που απεργάζονται το σενάριο “δραχμή ή μνημόνιο”».
Παράλληλα ασκεί κριτική σε πρακτικές των διαφωνούντων σημειώνοντας πως υπάρχει στον ορίζοντα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όμως οι ξεχωριστές συγκεντρώσεις, η επιδίωξη συγκρότησης μετώπου ενάντια στην κυβέρνηση στέλνουν σήμα χωριστής πορείας». Ειδικά δε για το ζήτημα των πρόωρων εκλογών σημειώνει πως η συνεχής επαναφορά του θέματος δεν είναι θετική πλην όμως «αν κάποιοι βουλευτές μας αποφασίσουν να άρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση, το ρήγμα που προκλήθηκε στις τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή θα μετατραπεί νομοτελειακά σε κενό». Τέλος σημειώνει ότι «η κυβέρνηση αυτή είναι η μόνη που θέλει και μπορεί να εφαρμόσει τα κοινωνικά δίκαια αντίμετρα, προκειμένου να κρατήσει όρθια την κοινωνία, να προστατεύσει τους αδύναμους, να πατάξει τη διαφθορά, να ανασυγκροτήσει τη δημόσια διοίκηση, να ενισχύσει την ανάπτυξη και την παραγωγή. Η κυβέρνηση δίνει μια ιστορική μάχη μέρα με την ημέρα, και θα συνεχίσει να τη δίνει όσο ο λαός μάς στηρίζει».

«Το σενάριο του Grexit είναι υπαρκτό ως μέρος ενός σχεδίου των πιο ακραίων ευρωπαϊκών κύκλων για μια γερμανοκεντρική απόλυτα νεοφιλελεύθερη Ευρώπη» υποστήριξε επίσης ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kontranews. Αναφέρει πως «θα θέλαμε το αποτέλεσμα να είναι διαφορετικό, αλλά μπροστά στην πιθανότητα μιας ακόμα μεγαλύτερης και βίαιης φτωχοποίησης του λαού μας οδηγηθήκαμε σε αυτή την ιδιότυπη συνθηκολόγηση». Σχετικά με την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Π.Σκουρλέτης υποστηρίζει ότι «όταν οι πολιτικές διαφωνίες μετατρέπονται σε μια συνολική αμφισβήτηση και απόρριψη των προθέσεων του άλλου αναπτύσσεται μια δυναμική διάσπασης. Φοβάμαι πως κάτω από τις παρούσες συνθήκες έρχονται στην επιφάνεια διάφορές από το παρελθόν που σχετίζονται με στρατηγικού χαρακτήρα ζητήματα». Επιπρόσθετα σημειώνει ότι «οι απώλειες στη δύναμη της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας αλλά και η ανάγκη να υπάρξει μια νέα δημοκρατική νομιμοποίηση με βάση την πραγματικότητα της νέας συμφωνίας φέρνουν εκ των πραγμάτων το θέμα των εκλογών πιο κοντά».

Στον αντίποδα, σκληροί χαρακτηρισμοί υιοθετούνται από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας για την κυβερνητική πολιτική ενώ σημειώνεται πώς οι εξελίξεις αναδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει στην προοπτική του την έξοδο από την Ευρωζώνη.

Σε κεντρικό άρθρο της ιστοσελίδας Iskra αναφέρεται ότι οι επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ «πρσφέρουν μνημονιακό σωσσίβιο και την ομπρέλα του ευρώ, η οποία εκ των πραγμάτων συνιστά εγγύηση σκληρής νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας και τυφλής ευρωατλαντικής υποτέλειας». Επίσης σε συνέντευξή του στην Αυγή ο Π.Λαφαζάνης δηλώνει πως «δυστυχώς η κυβέρνηση ήταν δογματικά προσηλωμένη στο ευρώ, ενώ ακόμη και τώρα θεωρεί, αλοίμονο, ως μείζονα κίνδυνο το Grexit». Τονίζει επίσης πως «η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν είναι καταστροφή, ούτε καταστροφή είναι η ανεξάρτητη πολυδιάστατη πολιτική οικονομικών και εξωτερικών σχέσεων, που θα καθιστούσε παρελθόν την Ελλάδα ως ευρωατλαντικό οικόπεδο». Μάλιστα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η Ευρωζώνη και η ΕΕ, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί, μάλλον δεν μεταρρυθμίζονται ουσιαστικά, αλλά ανατρέπονται. Η Ευρώπη θα αλλάξει μόνον αν μια χώρα και στη συνέχεια ομάδα χωρών, ξεφύγουν από την ευρωζωνική φυλακή και ανατρέψουν τα αγοραία δεσμά της ΕΕ». Τέλος προαναγγέλει καταψήφιση του μνημονίου από τους προσκείμενους στην Αριστερή Πλατφόρμα βουλευτές αναρωτώμενος:«Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει να θυσιάσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της κυβέρνησης»  αποκαλώντας «κακόγουστη αντιγραφή των πιο νοσηρών τακτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» την πιθανότητα προσφυγής σε πρόωρες κάλπες τον Σεπτέμβριο.