Την πολιτική της Γερμανίας, ιδιαίτερα όπως εκφράζεται από τον Β.Σόιμπλε, «σφυροκοπεί» με άρθρο του στην ιταλική εφημερίδα «Ιλ Μεσαντζέρο» ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, υποστηρίζοντας ότι η στάση που επέδειξε στο θέμα της Ελλάδας αποδεικνύει ότι στρέφεται σε πολιτικές που θα διαλύσουν την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση.
Ειδικά για την διαπραγμάτευση της 12ης Ιουλίου και την συμφωνία που προέκυψε υποστηρίζει ότι «γεννήθηκε σε μια ατμόσφαιρα εγωισμών, μνησικακίας και φόβων» τονίζοντας ότι με την παρέμβαση των ΗΠΑ και άλλων ευρωπαίων ηγετών «αποφεύχθηκε η αρνητικότερη εξέλιξη αλλά ετέθησαν οι προϋποθέσεις για νέες εντάσεις». Σημειώνει ότι όλοι αυτοί αντιτάχθηκαν στο σχέδιο του Β.Σόιμπλε  «να εκδιωχθεί η Ελλάδα από το Ευρώ».
 
Ιδιαίτερα για την παραπομπή του ελληνικού ζητήματος κατά βάση στο Eurogroup σημειώνει ότι πρόκειται για «βαριά και απρόσμενη δήλωση του Σόιμπλε, με στόχο να περιορίσει τις δικαιοδοσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταθέτοντας τις πιο λεπτές αποφάσεις οικονομικής πολιτικής στα χέρια μιας τεχνικής Αρχής, με πλήρεις δικαιοδοσίες και, φυσικά, υπό τον έλεγχο του Βερολίνου». Όπως αναλύει ο Ρ.Πρόντι «δεν πρόκειται απλά για ένα νομικής φύσεως πρόβλημα, αλλά για μια πολιτική στροφή, όπως τόνισε με δραματικό τρόπο ο Γερμανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος έγραψε ότι η Γερμανία μετατρέπει, πλέον, την Ευρωζώνη, σε σφαίρα επιρροής της». Καταλήγει στο ότι «δεν μπορούν να αφαιρούνται τα κύρια θεμέλια της κοινής πολιτικής με αποφάσεις που οδηγούν, σαφώς, στη διάλυση της Ένωσης».