Σχεδόν 25.000 Κοκκινιώτες στις 17 Αυγούστου του 1944, υπέμειναν κάτω από τον καυτό ήλιο το μαρτύριο της δίψας, καθώς οι καταδότες, φορώντας μαύρες κουκούλες, τριγυρνούσαν ανάμεσά τους, υποδεικνύοντας όποιον είχε σχέση με την Αντίσταση.
 
Όσους διάλεγαν οι κουκουλοφόροι, Γερμανοί και ταγματασφαλίτες τους ξεχώριζαν από τον σωρό και, βασανίζοντάς τους απάνθρωπα για να προδώσουν, τους μετέφεραν λίγο παραδίπλα, στη μάντρα του παλιού ταπητουργείου της Oriental Carpet, ένα εργοστάσιο που στη διάρκεια της Κατοχής παρέμενε κλειστό.
 
Εκεί, γερμανικές δυνάμεις εκτελούσαν ομαδικά τους αγωνιστές. Συνολικά, 74 αγωνιστές, οι περισσότεροι νεαρής ηλικίας άφησαν την τελευταία τους πνοή την τραγική εκείνη μέρα στη Μάντρα του Μπλόκου.

Τότε οι Γερμανοί εισέβαλαν στα σπίτια και όσους εντόπιζαν στα σπίτια τους ή στις γύρω γειτονιές, τους εκτελούσαν επί τόπου. Έπειτα από μερικές ώρες περίπου 20.000 Κοκκινιώτες βρίσκονταν στην πλατεία και εκεί ξεκίνησαν οι δωσίλογοι (φορώντας κουκούλες για να μην αναγνωρίζονται) να υποδεικνύουν στους Ναζί τους Έλληνες πατριώτες πρόσφυγες που κατοικούσαν στην Κοκκινιά. Αυτοί οδηγούνταν στη Μάντρα της Κοκκινιάς (μερικά στενά μακριά από την πλατεία) με την κατηγορία ότι ήταν κομμουνιστές και εκτελούνταν ομαδικά. Ταυτόχρονα με τις ομαδικές εκτελέσεις, οι Γερμανοί λεηλάτησαν και έκαψαν δεκάδες σπίτια. Στο τέλος της ημέρας χιλιάδες πτώματα μεταφέρθηκαν και θάφτηκαν στο Γ' Νεκροταφείο Νικαίας, ενώ περίπου 8.000 Κοκκινιώτες οδηγήθηκαν ως όμηροι στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου.

Για να τιμήσει την 71η επέτειο του Μπλόκου, ο Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη διοργανώνει τη Δευτέρα εκδηλώσεις μνήμης με επίκεντρο τη Μάντρα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τον ιστορικό τόπο, να δουν την ιστορική Πορτάρα, τη διατηρητέα ξύλινη πόρτα, από την οποία πέρασαν τους μελλοθανάτους, αλλά και τον χώρο των αργαλειών, όπου έγιναν οι εκτελέσεις. Στον βοηθητικό στεγασμένο χώρο του υφαντουργείου φιλοξενούνται οι φωτογραφίες και αναγράφονται τα ονόματα των εκτελεσμένων, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο φιλοξενούνται ιστορικά τεκμήρια και γλυπτά που φιλοτέχνησαν οι Μιχάλης Κάσσης και Μιχάλης Παπαδάκης.

**Koκκινιά: το ιστορικό όνομα της περιοχής που περιλαμβάνει την Παλιά Κοκκινιά, Νίκαια, Κορυδαλλό και χωρίστηκε διοικητικά (για εκλογικούς λόγους, πολύ κόκκινη) το 1941.