Στα σενάρια των προηγούμενων ημερών για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, και πρόωρες εκλογές προστέθηκε και η λειτουργία της Βουλής με θερινά τμήματα. Η προσφυγή στις κάλπες θεωρείται σχεδόν βέβαιη, με την ακριβή ημερομήνια να αποτελεί γρίφο αν και το πιθανότερο σενάριο θέλει κάλπες τον Οκτώβριο, αφού προηγηθεί η πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Την Τρίτη, το Μαξίμου άφηνε να διαρρέει ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από την ερχόμενη εβδομάδα, κάτι που δεν αποκλείει την έναρξη της σχετικής διαδικασίας τη Δευτέρα και την ολοκλήρωσή της τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Στη συνάντηση της Τρίτης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να εξέφρασε την ανησυχία του για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας ότι πριν τις εκλογές πρέπει να υπάρξει εντατικός εσωτερικός διάλογος ούτως ώστε το κόμμα να μην καταγράψει νέες απώλειες.

Με τη λειτουργία των θερινών τμημάτων η κυβέρνηση θα μπορούσε να περάσει κρίσιμα και δύσκολα προαπαιτούμενα νομοσχέδια στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως αυτό της φορολόγησης των αγροτών, ενώ αποδυναμώνεται και η δυνατότητα της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου  να μπλοκάρει τις διαδικασίες.

Ωστόσο η πιθανότητα να μπουν στα θερινά τμήματα βουλευτές που πρόσκεινται στους «προεδρικούς», αποκλείοντας τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας δημιουργεί κίνδυνο οι βουλευτές της Αριστερής πλατφόρμας να ανεξαρτητοποιηθούν και να φτιάξουν δική τους Κοινοβουλευτική Ομάδα έτσι ώστε να έχουν εκπροσώπηση στα θερινά τμήματα.