Mε την εξαίρεση, προς το παρόν, εκπαιδευτικών και ένστολων, η δεδηλωμένη απαίτηση της τρόικας για απόλυση πάνω από 170.000 εργαζόμενων την επόμενη τριετία, ουσιαστικά συνεπάγεται ότι αποχωρεί από τον σκληρό πυρήνα του Δημοσίου ο ένας στους δύο υπαλλήλους.
Αντικειμενικός στόχος της τρόικας, η απασχόληση στο ελληνικό Δημόσιο να υπολείπεται κατά πολύ του ευρωπαϊκού μέσου όρου, και το κόστος μισθοδοσίας να υποχωρήσει στα επίπεδα του 9%.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα
Ο Δ. Ρέππας στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης παραδέχθηκε πως αν δεν προχωρήσει η εφεδρεία, θα τεθεί θέμα απολύσεων στον στενό δημόσιο τομέα. Υποστήριξε μάλιστα ότι η εφεδρεία έσπασε ένα ταμπού.
Εντός του 2011, με βάση τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, έπρεπε να έχουν καταργηθεί ήδη 46 ΔΕΚΟ και φορείς του Δημοσίου.
Για το 2012 το Μνημόνιο προβλέπει εκ νέου καταργήσεις και απολύσεις.
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η άρση της απόλυτης προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο, που θα θεσπιστεί κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2013, όπως ήδη διαμηνύεται.
Απολύσεις, εδώ και τώρα, ζητεί η τρόικα
Οι προτάσεις της τρόικας κινούνται στην κατεύθυνση της κατάργησης «περιττών» κρατικών οργανισμών και των «μη εθελοντικών αποχωρήσεων». Χαρακτηριστικό είναι ότι, όως αναφέρουν πληροφορίες, το κλιμάκιο ζήτησε μετ’ επιτάσεως συγκεκριμένη ρύθμιση, που να προβλέπει πως αν κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών εξακολουθούν, για οποιονδήποτε λόγο, να γίνονται προσλήψεις, η κυβέρνηση να είναι υποχρεωμένη σε ισόποση, πρόσθετη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο, επιπλέον των προβλέπόμενων.
Με βάση πληροφορίες που επικαλείται το capital.gr, η μέθοδος για το πώς θα διαμορφωθεί ο αριθμός των 173.552 λιγότερων υπαλλήλων σε βάθος τριετίας περιέχει πέντε παρεμβάσεις:
Τη συνταξιοδότηση 135.028 δημοσίων υπαλλήλων που πληρούν τις προϋποθέσεις έως το 2015
Τη συνταξιοδότηση μετά από καθεστώς εργασιακής εφεδρείας και άλλα συνταξιοδοτικά κίνητρα 15.148 υπαλλήλων τη διετία 2012- 2013
Την οριστική απόλυση το 2013 των 14.545 εργαζομένων που τέθηκαν ή θα τεθούν φέτος σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας
Την επαναπρόσληψη το 2013 μόνο 1.045 εργαζομένων που θα τεθούν φέτος σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
Τέλος, τη μετάταξη 2.883 εργαζομένων από ΔΕΚΟ και φορείς που βάζουν λουκέτο ή συρρικνώνονται με το κύμα του 2011 και κατάργηση του ανάλογου δικαιώματος για τους φορείς-ΔΕΚΟ που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.
Τα «μείγμα» των απολύσεων
Για να διευκολυνθεί η αποχώρηση από το Δημόσιο, φτάνοντας στο επιθυμητό, μελετάται, από τη μία, να γίνουν απολύσεις έπειτα από αξιολόγηση υπαλλήλων, αλλά και να απολυθούν όσοι δουλεύουν σε επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου που θα κλείσουν,
Από την άλλη, σχεδιάζεται να παραταθεί το καθεστώς της εφεδρείας, αλλά να υπάρξει και δεύτερο κύμα αυτού του μέτρου. Σημειώνεται ότι η παράτασή της θα προβλέπεται στη νέα δανειακή σύμβαση που θα υπογράψει τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση.