Σύμφωνα με τα Νέα, ο σχεδιασμός για πρόωρες εκλογές επιβεβαιώθηκε σε κλειστή σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στον «πρωινό καφέ», δεδομένης της δημόσιας παραδοχής της Αριστερής Πλατφόρμας ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
 
Η ακριβής ημερομηνία των εκλογών θα ανακοινωθεί αφού πρώτα διευθετηθούν οι εκκρεμότητες που σχετίζονται αφενός με την υλοποίηση της συμφωνίας και την ψήφιση των προαπαιτούμενων πριν από την πρώτη αξιολόγηση και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος και αφετέρου με την οριστική επίλυση των προβλημάτων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Σύσκεψη με συνεργάτες του έχει αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η οποία αναμένεται να διευρυνθεί μετά το μεσημέρι, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται οι ενδεχόμενες κινήσεις του όσον αφορά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. Στη σύσκεψη ενδέχεται να ληφθούν αποφάσεις ως προς τις πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Δύο είναι οι «υποψήφιες» ημερομηνίες, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την 13η και την 20η Σεπτεμβρίου, με στόχο η κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες-εξπρές, προκειμένου να προλάβει τις ενδεχόμενες κινήσεις της Αριστερής Πλατφόρμας. Το δεύτερο σενάριο, που όμως δεν φαίνεται να συγκεντρώνει μεγάλη υποστήριξη είναι να σχηματιστούν τα θερινά τμήματα της Βουλής, προκειμένου να περάσουν οι εφαρμοστικοί νόμοι του μνημονίου και οι κάλπες να στηθούν στις 11 Οκτωβρίου.
 

Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Εκλογές χωρίς πολιτική αστάθεια»
Την εκτίμηση ότι έρχονται εκλογές, αλλά και τη βεβαιότητά του ότι δεν θα οδηγήσουν σε πολιτική αστάθεια, όπως έγινε το 2012, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή. «Αυτές οι εκλογές, που, όπως ακούω και γω, έρχονται, δεν θα είναι το ίδιο με το 2012», τόνισε ο υπουργός, απαντώντας σε σχόλιο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστιμού. 
 
«Τώρα υπάρχει συμφωνία. Υπάρχει η διαδρομή – πλαίσιο πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπάρχει το μαξιλάρι των 15 δισ., η σταδιακή αποκατάσταση των capital controls» είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε πως «αν η επόμενη κυβέρνηση είναι σταθερή, θα μπορεί να αντιμετωπίσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα “κόκκινα” δάνεια. Ο λαός μπορεί να φέρει τα χρήματά του από το εξωτερικό».
 
Πάνος Σκουρλέτης: «Εκ των πραγμάτων αναγκαίες οι εκλογές»
 
Ο κ. Σκουρλέτης τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, ενώ εκτίμησε ότι δεν έχει νόημα η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.
«Το συνέδριο πρέπει να είναι ανοιχτό, δημοκρατικού βαθύ προβληματισμού και αποτίμησης όλης της προηγούμενης περιόδου. Αν αυτό γίνει υπό συνθήκες μιας σκληρής εσωκομματικής αντιπαράθεσης τότε θα είναι σε βάρος του διαλόγου. Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο» υποστήριξε.
 
Παπαδημούλης: Αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, πολιτική σταθερότητα για τη χώρα
 
Υπάρχει ανάγκη για σταθερή κυβέρνηση στη χώρα και ο μόνος πόλος σταθερότητας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Στις εκλογές μπορεί να πάρει πολύ υψηλότερο ποσοστό από το 36.5% ενώ η αυτοδυναμία είναι ένας στόχος απολύτως εφικτός υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης. Πρόσθεσε ότι «όσοι επιχειρήσουν αυτόνομη πορεία θα έχουν πολύ μικρότερη δύναμη, στο λαό απ' όση έχουν σήμερα στη Βουλή».