Συνέχισε την κριτική του λέγοντας ότι «αυτός ο νέος μνημονιακός συνεταιρισμός εκφράστηκε με την από κοινού ψήφιση στη Βουλή του τρίτου μνημονίου καταλήστευσης της χώρας και του ελληνικού λάού. Ποιος θα το πίστευε αυτό μέχρι πρότινος; Αυτή είναι δυστυχώς η νέα οδυνηρή πραγματικότητα στη χώρα μας».
Παρόντες στην παρουσίαση της προγραμματικής διακήρυξης της Λαϊκής Ενότητας, είναι μεταξύ άλλων ο Στάθης Λεωτσάκος, ο Δημήτρης Στρατούλης, η Νάντια Βαλαβάνη, ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου, ο Κώστας Ήσυχος και η Ραχήλ Μακρή.
Τα βασικά σημεία της διακήρυξης
Βασικά σημεία της προεκλογικής διακήρυξης της Λαϊκής Ενότητας είναι:
- η ακύρωση των μνημονίων,
- ο τερματισμός της λιτότητας,
- η κατάργηση των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις
- η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.
Ο κ. Λαφαζάνης τάχθηκε επίσης υπέρ της εθνικοποίησης των τραπεζών, της κατάργησης του ΤΑΙΠΕΔ, και του δημοσίου ελέγχου των επιχειρήσεων με στρατηγική σημασία.
Η ανάγκη εθνικού νομίσματος
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΛΑΕ, το πρόγραμμα του κόμματος είναι αδύνατο να εφαρμοστεί εντός ευρώ. «Είναι αδύνατο εντός ευρω να εφαρμόσουμε ένα τέτοιο προοδευτικό πρόγραμμα, όχι γιατί έχουμε προκατάληψη, αλλά γιατί το ευρώ και η ευρωζώνη δεν είναι απλά ένα συμμαχικό σχήμα, αλλά σχήμα εκθεμελίωσης της χώρας μας. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμά μας στο ευρώ. Θέλει εθνικό νόμισμα. Το εθνικό νόμισμα δεν είναι φετίχ, αλλά εργαλείο, για να ανοίξουμε προοδευτικό και αναπτυξιακό δρόμο για τη χώρα. Θα μας δώσει ευχέρεια για ανεξάρτητη οικονομική πολιτική, θα αυξήσει τις εξαγωγές, θα μειώσει τις εισαγωγές και θα τονώσει τον τουρισμό».
Πιθανό δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ε.Ε.
Τάχθηκε κατ' αρχήν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ΕΕ, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την έξοδο, στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η εφαρμογή του προγράμματος της Λαϊκής Ενότητας.
Απευθύνθηκε ιδιαίτερα στο ΚΚΕ λέγοντας «ότι θα μπορούσαμε να είμαστε στο ίδιο μετερίζι», ενώ ζήτησε «να σταματήσει ο πόλεμος που δεν βοηθά κανέναν».